Toeval bestaat niet, of wel?

toevalAls die camping in Makkum niet vol zat, was ik destijds niet naar Koudum gegaan en had ik mijn man nooit ontmoet. Is dat toeval? Bestaat toeval, of niet. Je kent het vast wel, je denkt aan iemand en de telefoon gaat en degene aan wie je denk bent jou. Is toeval een onvermijdelijke samenloop van omstandigheden?

Toevallige uitvindingen

Ook in de geschiedenis zijn veel voorbeelden te vinden van uitvindingen die toevallig werden ontdekt. Zo is de de telefoon uitgevonden door Grahan Bell toen hij een nieuw telegraaftoestel aan het ontwikkelen was. Ook is per toeval de antibiotica ontdekt en ook coca cola is per toeval ontdekt door John Pemberton. Hij wilde als apotheker een extract tegen hoofdpijn en zenuwaandoeningen maken. Ook Columbus was niet op zoek naar America, maar zocht een snelle route naar het verre oosten.

Toeval in jouw leven

De Oostenrijkse psycholoog Jung onderzocht schijnbaar onverklaarbare, onvoorspelbare en non-causale verbindingen. Hij meende dat een dergelijk toeval voor de mens in ieder geval een heilige betekenis kan hebben, een poort naar een nieuw inzicht, voorbij de ratio. Volgens hem worden deze toevallen georganiseerd via ons collectief onbewuste, een diepere onpersoonlijke laag in onze psyche. Een toevallige gebeurtenis kan je inzicht geven, een grote impact hebben op je leven of  je het gevoel geven dat je goed op weg bent. Je bent op zoek naar een camping in Makkum. Deze zit vol en je zoekt een andere camping. Toevallig kom ik uit op de camping in Koudum. Dit toeval heeft en behoorlijke impact gehad op mijn leven. Kun jij je ook een dergelijk toeval in je leven herinneren? Hoe heeft dit jouw leven beïnvloed? Toeval of niet?

Als je wat meer let op wat er toevallig gebeurt, zul je zien dat je steeds meer gaat ervaren dat het wel erg vaak voorkomt. Het blijkt dat het wel erg toevallig is allemaal. Kun je toeval een handje helpen? Ja! Eigenlijk is het er al best vaak, maar ben je het niet bewust, omdat je er niet op let. Maar door toeval in je leven toe te laten gebeuren er vaak leuke en spontane dingen.

Hoe help je het toeval een handje?

Hier een aantal tips om het toeval een handje te helpen. Of eigenlijk je ogen te openen voor toevallige gebeurtenissen die je eerder niet zag.

Laat het toeval toe in je leven en geniet van leuke ontmoetingen, onverwachte plekken en een gevoel van vrijheid.

  1. De eerste stap is je openstellen voor het toeval. Of je nu gelooft in toeval of niet. Stel dat gebeurtenissen niet toevallig gebeuren. Kijk bewust om je heen zonder een oordeel. Wat zie je zonder er een etiket op te plakken.
  2. Ga van de gebaande paden. Wijk eens af van je routine. Neem een andere route naar je werk, de sportschool, naar huis. Als je een andere route neemt of zo maar een keer afslaat, kom je op onverwachte plaatsen. Wees ook niet bang om te verdwalen. Kijk eens naar een ander tv programma of luister naar een andere radiozender. Zet je muziek installatie op shuffle. Lunch eens op een andere plek dan normaal. Doe boodschappen in een andere supermarkt. Kook een keer iets wat je nog nooit hebt gemaakt door iemand te vragen naar zijn lievelingsrecept. Speel een keer echt mee met de kinderen en laat je helemaal gaan, leef je helemaal in. Laat je verrassen en geniet hier van. Misschien kost dit iets meer tijd, maar je ervaart wel vreugde en misschien een gevoel van vrijheid.
  3. Maak een praatje met een onbekende of met een buurvrouw die je anders alleen maar groet. Maak een praatje als je ergens staat te wachten. Of ga op een verjaardag eens naast iemand anders zitten, waar je normaal niet zo snel naast zou gaan zitten. Maak er een spel van door bijvoorbeeld alleen mensen aan te spreken die iets roods dragen. Blijf eens bij het koffieapparaat staan en maak een praatje met de eerste de beste die langs komt. Je zult zien dat, wanneer je je er voor openstelt, je leuke gesprekken hebt en mogelijk raak je wel geïnspireerd door een onbekende. Mogelijk beïnvloedt een onbekende de rest van je leven.
  4. Wil je toeval uitlokken, gooi dan bij een beslissing met een muntje. Bijvoorbeeld bij kop: ik ga thuis of op het werk lunchen, munt: ik ga ergens een broodje kopen. Je kunt ook met een dobbelsteen gooien. Schrijf zes activiteiten op die je zondag kunt gaan doen. Gooi de dobbelsteen en dit ga je zondag doen. Dit kun je ook toepassen op wat ga je vanavond gaat eten. Wees creatief!

Toeval kun je zien als een soort teken, een richtingaanwijzer. De kunst is om deze tekens te herkennen en om er ook niet in door te schieten en overal een teken in te zien. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon af doen als toeval. Dan bestaat toeval wel.

Ik ben wel heel benieuwd naar het toeval in jouw leven. Hieronder kun je een reactie plaatsen. Welke tips heb je gevolgd? En wat is je ervaring? Laat het me weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

8.585 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>