Grenzen aangeven, met deze tips lukt dat moeiteloos

Geef jij je grens duidelijk aan?

Als ik nee zeg tegen jou, zeg ik ja tegen mij

Misschien dat mijn nee jou even verrast
Maar het is gewoon een nee, omdat het even niet past

Ik wijs jou niet af, niet als persoon
Het is een nee, eigenlijk heel gewoon
Deze nee is voor mij een grens
Ga er niet over heen, dat is mijn wens
Als ik nee zeg tegen jou, zeg ik ja tegen mij
(gedicht van Claudia Boode)

Tieners in huis

Ik heb nu twee tieners van 10 en 11 in huis en tieners worden zich bewust van hun eigen identiteit. Ze maken sociaal-emotioneel weer een hele stap. Ze hebben meer behoefte aan zelfstandigheid, privacy, een eigen mening en eigen verantwoordelijkheid. Ze worden kritischer en dit laten ze weten ook. Ik moet dus heel duidelijk grenzen stellen en mijn behoeften aangeven. En je moet goed nadenken waarom je iets gedaan wilt hebben of waarom iets niet mag. Grenzen worden opgezocht en regels worden ter discussie gesteld.<

Het aangeven van mijn eigen grenzen, vind ik soms best lastig. En dit is vast herkenbaar. “Nee” zeggen tegen een ander, is “ja” zeggen tegen jezelf. En kiezen voor jezelf is niet altijd makkelijk. Maar je eigen grens stellen geldt niet alleen bij het opvoeden, maar ook bij verzoeken van een ander. Bijvoorbeeld of je even wilt helpen op school of een vraag van een buurvrouw of je wilt helpen, terwijl het je eigenlijk niet zo goed uitkomt, maar ze staat ook altijd voor jou klaar. Bij deze situaties moet je ook duidelijk je grenzen aangeven.

Kun jij makkelijk “nee” zeggen? En wanneer heb jij voor het laatst “ja” gezegd, terwijl je later “nee” dacht?

Tips om “nee” te zeggen

Met de volgende tips kun je makkelijker “nee” zeggen. Tegen je kinderen, verzoeken van anderen, maar ook bijvoorbeeld tegen verzoeken op straat (straatverkopers) of via de telefoon (telemarketeers).
  • Waar zeg je “ja” tegen en waar dus “nee”. Je kunt je tijd maar één keer besteden. Als je ingaat op een verzoek, bijvoorbeeld de buurvrouw helpen, zeg je nee tegen iets anders. Wat had je anders in die tijd gedaan? Hier zeg je dus nee tegen.
  • Je zegt “nee” tegen een vraag van iemand en niet tegen de persoon zelf.
  • Bedenk waarom je “ja” zegt of wilt zeggen. Als je weet waarom jij altijd ja zegt, zelfkennis dus, is het begin van je grenzen aangeven. Vind je het verzoek leuk om te doen? Of wil je de ander niet teleur stellen? Of wil je voldoen aan de verwachting van de ander?
  • Geef niet meteen antwoord wanneer iemand om een gunst vraagt. Zeg dat je erop terug komt. Hiermee geeft je jezelf even bedenktijd. Dit werkt  niet bij telemarketeers, hier moet je direct duidelijk nee tegen zeggen, anders willen ze terugbellen en is het nog lastiger om nee te zeggen.
  • Je bent geen verklaring schuldig. Houd je “nee” kort en krachtig. Je buurvrouw hoeft echt niet een heel verhaal, waarom jij niet kunt. Ook mijn kinderen vinden het “zeuren” als ik met een heel verhaal kom, waarom iets niet mag.
  • Je mag van mening veranderen. Soms besef je pas achteraf dat het toch niet zo handig van je is geweest om “ja” te zeggen. Vertel het degene dan wel zo snel mogelijk, zodat de ander ook weer de tijd heeft om een oplossing te zoeken.
  • Herhaal je “nee” als de ander argumenten blijft geven.
  • Gebruik andere woorden: Het spijt me, ik kan niet, helaas
  • Veel oefenen met nee zeggen, want oefening baart kunst.

Wees ook lief tegen jezelf. Grenzen aangeven is niet altijd makkelijk, maar je kunt in heel veel situaties oefenen. En de ene keer lukt het wel en de ander keer niet. Maar als je de situaties al herkent, ben je al weer een stap verder. Ook als je je eigen behoefte beter begrijpt, is het makkelijker om je eigen grenzen te respecteren en ook aan te geven. Veel oefenen dus.

Om werkelijk contact met elkaar te hebben, echt te luisteren en duidelijk je grenzen op een respectvolle manier aan te geven helpt geweldloze communicatie. Hoe je dit doet, lees je in mijn blog “Geweldloze communicatie”.

Hulp nodig?

Deze tips komen uit onze training “Moeiteloos grenzen aangeven”. Van steeds over je grens gaan, kun je lichamelijke klachten krijgen. Deze kunnen ontstaan, zonder dat je door hebt waar ze vandaan komen. Heb je ook lichamelijke klachten en wil je nu eindelijk de oorzaak aanpak
ken? Maak dan een afspraak voor een coach-sessie.