Leren genieten van fouten maken

Fouten maken is minder erg als je het kan zien als het opdoen van een ervaring. Daar wordt je wijs van. En juist als dingen niet goed gaan, daar leer je van. Wat ook helpt op je “fouten” los te zien van wie je bent. Je hebt misschien een domme actie gedaan, maar dat betekend niet dat je dom bent. Je hebt hooguit niet de juiste manier gevonden om een succesvol resultaat te behalen.

Mijn beide kinderen gaan sinds september naar de middelbare school. Niet alleen een stap voor de kinderen, maar ook voor mij als moeder. Ik dacht dat ik goed was in het loslaten van de kinderen. Maar dat blijk ik toch lastiger vinden, dan dat ik dacht. Als ze voor het eerst met de bus gaan, ga ik het liefst met ze mee. Weten ze wel waar ze moeten uitstappen, weten ze hoe ze bij de nieuwe school komen en stappen ze wel weer in de goede bus naar huis? Om mij gerust te stellen, vraag ik of ze een appje willen sturen als ze in de bus naar huis zitten. Loslaten is toch moeilijker dan ik dacht. Nu ik weet dat ze dit kunnen, zijn de volgende keren met de bus geen stressmomenten meer voor mij. Ik heb ervaren dat het prima gaat. Weer een ervaring rijker.

Maar nu is het een evenwicht vinden in ze het zelf laten doen, ze fouten laten maken, ze het zelf uit laten zoeken en helpen, sturen en overhoren. Want pubers willen geen advies van ouders waar het meer als 30 jaar geleden is dat ze voor het eerst naar de middelbare school gingen. Aan de ene kant wil ik ze behoeden voor fouten, maar ik wil ook niet een curling moeder worden, zoals ze dat in de Luizenmoeder zieden. Curling ouders zijn “Ouders die alle obstakels voor hun groeiende kroost uit de weg willen ruimen”.

Maar ook door mijn pubers wordt ik direct aangesproken als ik me te veel met ze wil bemoeien. Ik zeg dan ook tegen mijn kinderen dat ik ook moet wennen dat ze naar de middelbare school gaan. En dat ik ook moet leren om ze het zelf te laten doen. Zo vraag ik af en toe naar het huiswerk, maar moet me even vaak inhouden om niet weer te “zeuren” over huiswerk. Zo is het voor zowel mij als de kinderen steeds weer opnieuw ervaringen opdoen en een evenwicht zoeken. Ik kan er dan ook erg van genieten als de kinderen nieuwe stappen zetten en helemaal genieten als het lukt. Maar ook genieten van de ervaringen die niet goed gaan. Zien dat ze leren van hun eigen fouten. Maar ze wel hun eigen fouten laten maken. 

Wijs worden en dus leren door ervaring ofwel:
kostbaar is de wijsheid, die door ervaring wordt verkregen. Prachtig!

Kun jij goed loslaten? En genieten als het niet goed gaat? Thomas Edison zei: “Ik heb niet gefaald. Ik heb gewoon 10.000 manieren gevonden die niet werken”. Dit zeg ik ook wel eens tegen de kinderen als iets niet gegaan is zoals verwacht: weer een manier gevonden die niet werkt. Ik leer nu loslaten, omgaan met pubers en 10.000 manier hoe je niet met pubers moet omgaan. Heel interessant.