Zonder ontspanning heb je kans op een burn-out

Zonder ontspanning heb je kans op een burn-out

Stress kan erg nuttig zijn, want door stress versnelt je hartslag en ademhaling, spannen je spieren zich aan, verhoogt je bloeddruk en sta je helemaal op scherp. Hierdoor ben je sterker, kun je sneller rennen, voel je even geen pijn en kan je even hard werken, zodat je bijvoorbeeld een deadline kan halen.

Ontspanning is noodzaak

Maar na een periode van stress is het een noodzaak voor je lichaam en geest om te ontspannen, om te herstellen en weer op te laden. Als je lichaam en geest niet de tijd krijgen om zich te ontspannen, heeft dat grote gevolgen voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Je krijgt een slecht humeur, fysieke klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, het gevoel dat je nergens tijd voor hebt, je gaat piekeren, je voelt je gehaast, rent van het ene naar het andere, hebt het gevoeld van falen, omdat je niet genoeg tijd kan besteden aan: je kinderen, je partner, om te sporten, voor jezelf, enz.

Maar door invloeden van bijvoorbeeld werk, relatie, het verkeer, sociale media of angsten wordt het steeds lastiger om je in deze drukke tijden te ontspannen. Uit het rapport ‘De Sociale Staat van Nederland’ dat in oktober 2018 is gepubliceerd door het CPB blijkt dat 39% van de mensen tussen de 18 en 64 jaar zich opgejaagd voelt. Volgens het GGZnieuws ervaart bijna 1 op de 5 werkenden burn-out klachten (bron: www.uva.nl ). We leven dus tegenwoordig met chronische stress

Herken jij wanneer jij te veel spanning hebt of blijft hangen in een stressreactie van je lichaam? En weet jij dan voldoende tijd vrij te maken om je zowel fysiek als metaal te kunnen ontspannen om weer op te laden? En wat doe jij om je te ontspannen?

Tijd maken voor jezelf, is investeren in je eigen gezondheid

Waar de ene persoon ontspannen van raakt, raakt de ander van in de stress. Je moet dus eerst weten waarvan jij ontspant. Met deze tips kun je stress beheersen, ontspannen na een stressvolle situatie en voel je je elke dag weer ontspannen.
  1. Maak keuzes. Maak eens een lijst van alle dingen die deze week moeten, de verplichtingen. Welke activiteiten zorgen voor stress en met welke activiteiten kun je  stoppen. Maak een gezonde keuze. Als je een drukke week heb gehad, kun je beter in het weekend je rust pakken. En durf ook eens “nee” te zeggen. Dat geeft ook veel ruimte in je agenda. Durf te kiezen voor jezelf, voor jouw ontspanning en dus voor jouw gezondheid.
  2. Bouw kleine momenten van ontspanning in gedurende de dag. Ga op het werk even naar het toilet om een ademoefening te doen. Sluit even je ogen achter je bureau. Geniet van kleine momenten.
  3. Beweeg. Ga sporten, wandelen, hardlopen. Beweging is is heel goed bij te veel spanning of stress. Door beweging maakt je lichaam het gelukshormoon aan en krijg je weer energie. Je maakt je hoofd leeg en het is goed voor je gezondheid.
  4. Doe ontspannings- of ademoefeningen. Hier een aantal simpele oefeningen die je gemakkelijk op kantoor achter je computer kan doen:
    • Bodyscan. Dit is een mindfulness oefening. Hierbij scan je als het ware met je geest je hele lichaam. Deze oefening brengt je in contact met je lijf. Goede bodyscans op youtube: 5 minuten bodyscan of 10 minuten. Als je dit een paar keer gedaan hebt, zou je het ook zelf kunnen doen.
    • Span je spieren: Adem in, span voor 5 seconden alle spieren in je lichaam en houd je adem vast, adem uit en ontspan al je spieren. Herhaal dit 3x.
    • Indianen ademhaling: Doe je ogen dicht. Stel je voor dat je een indiaan bent. Je gaat met je adem een berg beklimmen. De berg is aan de voorkant heel steil. Adem snel in (2 sec). Bovenaan de berg geniet je even van het uitzicht, houd je adem even in. En nu ga je de berg weer langzaam af. Adem langzaam weer uit (5 sec). Beklim dan de volgende berg. Herhaal dit een aantal maal.
    • Ademoefening. Wees heel bewust bezig met je ademhaling. Je buik wordt groter als je inademt en weer kleiner als je uitademt. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Probeer de inademing even lang te laten duren als je uitademing. Tel de seconden. Het voordeel van tellen is ook, dat je niet aan andere dingen kan denken. Als je gedachten toch afgeleid zijn, ga weer terug naar het tellen. Probeer eerst 5 seconden in te ademen en 5 seconden uit te ademen en kijk of je het op kan bouwen naar meer seconden.
  5. Mediteer. Door een (korte) meditatie kun je makkelijk ontspannen. Ook dit kun je op het werk doen. Je kunt ook even naar het toilet gaan om daar even te mediteren. Als je moeilijk je aandacht er bij kan houden, is het handig om een geleide meditatie van youtube te doen. Maar er is heel veel keus op youtube voor meditaties. Een paar die mij aanspreken zijn: meditaties van commit happiness (7 minuten). Een hele krachtige (wel 40 min) is Ho’oponopono, een eeuwen oud ritueel van vergeving en verzoening.
  6. Doe een activiteit waar je blij van wordt. Het kan dan gaan om het uitoefenen van een sport, het bespelen van een instrument, tuinieren, luisteren naar (rustige) muziek. Maar sommige activiteiten waarvan je denkt dat ze ontspannen, zoals een wijntje drinken, roken en tv kijken ontspannen niet. Dit is vaak een onbewuste vlucht uit de werkelijkheid en zorgt voor nog meer prikkels

Maak tijd voor jezelf

Maak tijd voor jezelf, want tijd maken om je te ontspannen is investeren in je gezondheid. En van ontspannen word je (weer) gelukkig. Durf te kiezen voor jezelf, voor jouw ontspanning en dus voor jouw gezondheid. Door meer rust in ons leven toe te laten, gaan we intenser leven. Het verdiept onze relatie met onze naasten en met onszelf. We zijn in staat om meer weloverwogen keuzes te maken.

Onderneem actie bij stressklachten

Heb jij ook last van stress of heb je al burn-out klachten. Dan is het noodzaak om hier wat aan te doen. Stress kan namelijk een vicieuze cirkel veroorzaken, waar je alleen maar uit komt door gedachten en gewoontes actief te veranderen. Ik kan je hierbij helpen. Neem contact met mij op om samen te kijken hoe we de stress in je leven kunnen aanpakken.
Ook goed tegen stress:
minicursus mediteren voor beginners (start in maart 2019)