Zie jij wat er is?

Je krijgt per seconde ongeveer 4,2 miljoen prikkels binnen. Deze prikkels komen via je zintuigen binnen. Dus de dingen die je ziet, hoort, proeft en voelt. Gelukkig neem je deze prikkels niet allemaal bewust waar. Je neemt ongeveer tussen de 5 en 10 prikkels per seconde waar. Omdat je niet alle prikkels verwerkt richt je je aandacht op een bepaald deel. Dit is selectieve attentie.

Experiment
Bij illusies wordt bepaalde informatie wel met de ogen gezien, maar niet actief met de hersenen geregistreerd. In Mindf*ck lieten ze dit zien met het volgende klassieke experiment. Tel het aantal keren dat de mensen met het witte shirt de bal overgooien. Goed tellen!

Zag jij de gorilla die door het beeld liep? Nou ik zag de gorilla niet. Mijn aandacht was dus helemaal gericht op de bal en alle andere dingen had ik uitgeschakeld. Zag jij het wel? Goed opgelet, maar zag je ook hoeveel mensen er een zwart t-shirt droegen en welke letters er op de muur stonden? Dit experiment laat zien dat je niet altijd ziet wat er allemaal is. En het bleek dat tijdens de uitzending van Mindf*ck de gorilla meerder keren door het beeld liep. En niet één keer heb ik het gezien. Dit zette mij wel aan het denken.

Verleggen van je aandacht
Want eigenlijk gaat dit de hele dag door. Je neemt maar een klein deel van wat er is waar. Een goed voorbeeld van deze selectieve attentie is als je zwanger bent: je ziet ineens allemaal zwangere vrouwen op straat. Het is niet zo dat er plotseling meer zwangere vrouwen zijn, maar je aandacht is verlegd en nu zie je ineens heel veel zwangere vrouwen.

Dit verleggen van je aandacht kun je bijvoorbeeld gebruiken wanneer je in een negatieve bui bent. Want als je je richt op de mooie en positieve dingen dan zie je ook de mooie en positieve dingen. Ook je houding is van belang. Als je rechtop gaat staan met je handen omhoog, dan maakt je lichaam stoffen aan waardoor je je beter voelt.

En kijk eens om je heen als je ergens staat te wachten of wanneer je in de file staat. Gebruik de tijd om eens om je heen te kijken en te kijken naar positieve of mooie dingen. En probeer daarbij niet te oordelen, ga dus niet bedenken wat je er van vindt.

Welke gorilla zie jij?
Ik verschuif steeds vaker mijn aandacht naar de mooie en positieve dingen. Wanneer ik op de fiets zit of in de auto, kijk ik om mij heen en stel de vraag: “Welke gorilla zie ik niet?”. Hierdoor wordt mijn blik ruimer en kijk ik vooral naar de mooie dingen zoals het mooie landschap, een mooie bloem en mooie kleine details. Ook richt ik mij dan op het huidige moment, in het nu, in plaats van te bedenken wat ik nog allemaal moet doen in de toekomst of wat ik gisteren heb gedaan (verleden). Door je meer te richten op mooie en positieve dingen in het nu, word je blij en gelukkiger.

Kijk naar wat er is. Laat mij weten welke gorilla jij in het dagelijks leven ziet, als je de vraag stelt welke gorilla jij niet ziet. Stuur mij een mailtje of laat hieronder reactie achter.

3 comments on “Zie jij wat er is?

 1. Carmen on said:

  Dag Mirjam,
  Ik ben erg benieuwd waar ik meer informatie kan terugvinden over het feit dat er 4,2 miljoen prikkels per seconde binnen komen. Weet jij uit welk onderzoek dat komt? En dan ben ik natuurlijk ook benieuwd naar het volgende feit: dat er 5-10 prikkels bewust waar genomen worden. Waar heb je dat gevonden? Ik ben zelf erg geïnteresseerd in zintuiglijke prikkelverwerking, in overprikkeldheid, vandaar. Alvast bedankt voor je antwoord!

 2. Mirjam on said:

  Hallo Carmen,
  Ik heb deze informatie van de site van Sabine Hess. Zij geeft trainingen in NLP en is heel goed.
  hier is de link: http://www.nlp-groningen.com/vooronderstellingen-van-nlp-het-onbewuste-is-belangrijk/ en
  http://www.nlp-groningen.com/wat-is-intuitie-nlp-en-intuitieve-ontwikkeling/
  Ik heb het onderzoek niet. Mogelijk is het boek: Het slimme onbewuste van A. Dijksterhuis iets voor je. Ik hoop dat ik je geholpen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

8.585 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>