Keep your face to the sunshine

Keep your face in the sunshine

Bij het magazine Flow zaten leuke cadeauzakjes. Op een zakje stond een tekst waar ik even over moest nadenken. Dit stond op het zakje:

keep your face to the sunshine
and you can never see the shadow
-Helen Keller- 

Mijn eerste gedachte was ja, dat is mooi. Als je in de zon zit, zie je de schaduw niet. Ik kijk ook altijd naar het positieve in alles. Bij mij is het glas dan ook altijd minstens half vol. Maar toen ik er wat langer over nadacht, dacht ik: “als je in de zon zit, is mijn schaduw altijd bij mij“. Of zoals mijn dochter laatst zei: “Kijk mam, als ik in de zon ben, ben ik nooit alleen, ik heb altijd mijn schaduw bij me”. En dit is waar. Waar ik ben, is mijn schaduw.

The shadow
En met deze schaduw bedoel ik ook mijn schaduwgedrag. De schaduw in jezelf zorgt voor irritaties, boosheid of zelfs geweld. Je schaduwkant veroorzaakt dat je uit verbinding gaat met jezelf en met de ander. Je kunt niet meer reageren vanuit je hart. Dan wordt je de emotie. Maar je hebt een emotie, je bent niet je emotie. Voorbeeld: Ik ben moe, dan ligt de schaduw helemaal op de loer, er wordt nog meer van me gevraagd en ik raak geïrriteerd. Als er dan “doorgezeurd” wordt, ontplof ik, ga ik schreeuwen en in het ergste geval met deuren smijten. De schaduw ligt soms heel dicht onder de oppervlakte. Gelukkig herken je dit natuurlijk niet, dat je geïrriteerd bent en dan boos wordt. Of wel?
Herken je dit wel? Lees dan verder en lees hoe je dit in de schaduw een schat kan vinden.

 

Your face in the sunshine
Stel je voor dat je geen schaduw- gedrag meer hebt. Je wordt nooit meer boos, niet meer geïrriteerd en de wereld om je heen bestaat alleen maar uit vrede en liefde. Dit is een wereld waar je niet meer leeft vanuit angst. Je leeft met hoe het op dit moment nu is. Je omstandigheden zijn alleen nog maar een gegeven. Dit betekend niet dat het allemaal leuk is, wat in je leven gebeurt, maar je kunt er naar kijken met compassie. Dit klink wel goed. Je lost je schaduw helaas niet op door het te negeren. Je kunt dit alleen bereiken door de schaduw in de ogen te kijken.

 

See the shadow
De onderliggende emotie van je schaduw, is angst. Dit kunnen verschillende angsten zijn: de angst om niemand te zijn, om niet te bestaan, niet aardig gevonden worden, niet geaccepteerd te worden, niet goed genoeg te zijn, enz..
Je kunt je schaduwkant lichter maken door je schaduwkant in het licht te zetten. Maar hoe zet je je schaduw in het licht? Hier vier stappen om een schat te vinden in je schaduw.

 

stap 1. Zoek uit wat de je trigger is. Waarom word ik boos in een bepaalde situatie? Wat irriteert mij in de ander? Wat is de trigger? Welke eigenschap heeft de ander, welke ik graag zou willen hebben? Elke keer dat ik boos werd, stelde ik mijzelf de vraag. Wat triggerde mij nou? Ik ging kijken naar mijn boze zelf met een helikopterview. Soms kan het helpen als je voelt dat je boos wordt, uit de situatie (trigger) te stappen, en dan op een rustige plek bij jezelf nagaan wat getriggerd wordt. Je hoeft de emotie die je voelt niet weg te drukken. Je mag de emotie best voelen.
Stap 2. Wees je bewust van je emotie. Als ik boos was, kon ik niet meer helder denken. Weet dat je uit verbinding bent als de emotie je overneemt. Nu zie ik mezelf boos worden. Ik ben het me bewust. Door je meer bewust van je emotie te worden, word je niet zo snel meer overgenomen door je emotie.
Stap 3. Vergeef jezelf. Vergeef jezelf dat je schaduwgedrag weer naar voren is gekomen. Je bent ook maar een mens. Mij hielp altijd de gedachte: “Op dat moment kon ik blijkbaar niet anders, dit is wat er was. Nu kan ik het niet meer terug draaien. Ik vergeef mezelf”. Vooral dat laatste is belangrijk. Je mag fouten maken, maar vergeef jezelf. Je kunt alleen leren door fouten te maken.
Stap 4: Blijf oefenen en geef niet op. Zie elke keer dat je weer schaduwgedrag vertoont als een oefening. En oefening baart kunst. Je zult merken dat het steeds een beetje beter gaat. Houd vol.

 

Look in the shadow
In de schaduw vond ik een meisje, wat het niet stom mocht vinden. Ik had mezelf als kind geleerd dat het niet stom mocht zijn. En soms is het gewoon stom. Dit meisje heb ik uit de schaduw gehaald. Ik word nu nog wel eens boos, maar ik laat me niet meer helemaal overnemen door mijn boosheid. Ook vergeef ik mezelf als ik wel weer boos ben geworden. Ik ben ten slotte ook maar een mens. En ik merk steeds vaker dat mijn boosheid weer heel snel verdwenen is, terwijl dat eerder een hele ochtend of dag kon blijven hangen.
Door de schat in de schaduw te zoeken, laat je je niet meer zo meeslepen door je denkbeelden en je emotie.
In de wereld is alles duaal, er is geen schaduw zonder licht en en is geen dag zonder nacht en ik kan niet in de zon zitten, zonder mijn schaduw. Dus mijn woorden:
Keep your face in the sunshine
And look for something beautiful in the shadow.
-Mirjam de Gier-
Hulp nodig om jouw schaduwkant in het licht te zetten? Neem contact op met mij om een afspraak te maken om jouw schat te vinden in de schaduw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

8.585 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>