Meer energie in 7 minuten

qi_gong_outside_web607
Heb je ook wel eens zo’n dag? Dan begint de dag en je voelt je al uitgeput voordat de dag begonnen is. Je blijft het liefste in je bed liggen. Maar helaas, je baas verwacht je toch echt vandaag, de kinderen moeten naar school of je to do lijstje voor vandaag is lang. Je sleept jezelf dan toch maar uit je bed. Of aan het eind van een dag hard werken plof je neer in je stoel, terwijl je nog een paar klusjes te doen hebt. Je sleept je maar van je stoel om zonder energie de klusjes te klaren.

Oorzaak energiegebrek
Wat zou het heerlijk zijn als je met een toverstokje kon zwaaien en dat je dan bruiste van de energie. Gebrek aan energie kan natuurlijk komen door lichamelijke problemen. Zo kun je een slaaptekort hebben, niet een goed eetpatroon hebben, een tekort aan belangrijke stoffen hebben (vitaminen of mineralen, zoals ijzer), te weinig lichaamsbeweging krijgen of lichamelijke problemen hebben (trage schildklier, ziekte, ontsteking in je lichaam). Maar het kan ook zijn dat je geen energie hebt, doordat het energiegebrek tussen je oren zit.

Voor een gezond lichaam is voldoende slaap, voldoende beweging en goede voeding essentieel. Dus als je energiegebrek hebt door lichamelijke problemen, kun je dit oplossen door meer te slapen, je eetpatroon aan te passen of voldoende te bewegen. Maar dit is niet voldoende als je moe bent door een mentaal energiegebrek.

Qi gong
Of je nu een lichamelijk of mentaal energiegebrek hebt, wat direct helpt om je energieniveau omhoog te krijgen is qi gong (spreek uit als tjie-koeng). Dit werkt als een toverstokje. Dit is een vorm van bewegen (oefeningen) die je levensenergie weer goed laat stromen, je gezondheid bevordert en harmonie van geest en lichaam bevorderen. Qi gong-oefeningen zijn oefeningen waarbij je de lichaamsdelen volgens een bepaald patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt. Ook de ademhaling is hierbij van belang. Het is heel eenvoudig en je hebt geen ervaring nodig.

Wat is qi gong?
Qi betekent levensenergie en gong betekent werk, voordelen die je behaalt door oefening.
Qi gong is met levensenergie werken, de gezondheid en harmonie van lichaam en geest bevorderen. Qi gong is al meer dan 4000 jaar oud en is onderdeel van de Chinese geneeskunst.

Waar en wanneer kan ik dat doen?
Je kunt dit altijd en overal doen. Je kunt je natuurlijk inschrijven voor een cursus om qi gong te leren, maar je kunt dit ook gewoon thuis of op je werk doen via youtube. Als je dit wat vaker hebt gedaan en de oefeningen een beetje kent, kun je ook qi gong doen in het bos, het park of in je eigen achtertuin. Ik doe dit geregeld in het bos als ik (alleen) aan het wandelen ben. Ook heb ik wel eens qi gong gedaan op vrijdagmiddag met een collega op kantoor. We bruisten weer van de energie om aan het werk te gaan.

Qi gong op internet
Op youtube vind je heel veel qi gong oefeningen (vaak in het engels). Als je zoekt op qi gong oefeningen vindt je heel veel. Er zijn losse oefeningen te vinden, maar een reeks oefeningen vind ik zelf veel handiger. De oefeningen zijn vaak eenvoudig en op youtube kun je de oefeningen gewoon nadoen. Je engels hoeft niet goed te zijn. Een Engelse favoriet van mij is Lee Holden. Om niet te verdwalen op youtube hier een aantal van mijn favorieten:

7 minutes for Health. Een reeks oefeningen die niet veel tijd kosten en die je bijvoorbeeld ’s morgens vroeg thuis kunt doen of tussendoor op kantoor. Deze is die van Lee Holden. Link naar 7 minutes of health.

10 minuten: Deze is heel fijn om ’s ochtend te doen als je net wakker bent en de dag begint. Deze kun je ook prima tussendoor doen als je energie gedurende de dag wat zakt en je weer vol energie verder wil. Link naar 10 minuten qi gong.

20 minuten: En als je wat meer tijd hebt doe je de oefeningen van Lee Holden die 20 minuten duren. Link naar 20 minuten qi gong. 

qi gong Nederlands: Er zijn niet veel goede Nederlandse qi gong oefeningen op youtube. Maar mijn eigen docent Elisabeth de Koning heeft op haar site www.meditation-live.com een meditatie staan met voorafgaand qi gong (ongeveer 12 minuten). Als je alleen de qi gong oefeningen wil doen, stop je de video na de qi gong oefeningen. Als je wat meer tijd hebt, kun je ook de mediatie doen.

Ik heb vanmorgen dus de 20 minuten qi gong gedaan. Aan het einde van de oefeningen voelde ik de energie in mijn handen. De rest van de dag had ik voldoende energie voor alle taken. En zie hier het resultaat, dit blog en mijn nieuwsbrief is klaar.

Doe je ook qi gong?
Wanneer ga jij qi gong doen? Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Heb jij ook een goede qi gong oefening gevonden op internet? Laat het me weten. Laat een bericht achter onder dit artikel of stuur me een mailtje met je ervaring. Ik ben heel benieuwd of jij ook meer energie ervaart na qi gong?

Er zijn ook twee Bach bloesems die je kunt inzetten bij energiegebrek. Dit zijn Olive en Hornbeam. Maar wil je een Bach bloesemflesje laten maken om meer energie te krijgen, neem dan even contact met mij op. Je kunt dan een los flesje bestellen, maar natuurlijk ook een afspraak maken voor een Bach bloesem consult. Als je een energiegebrek hebt, wil je lichaam meestal zeggen dat je rustiger aan moet doen. Maar wil je verder kijken wat de oorzaak is van dit energiegesprek, dan kun je het beste een afspraak maken voor een transpersoonlijke coaching sessie. Neem contact op voor een afspraak, bel of mail me. tel. 06-31770961 of mirjam@mirjamdegier.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

8.585 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>