Waar ben jij verslaafd aan?

verslaafd
Ik ben verslaafd aan het computerspelletje candy crush. Je kunt aan verschillende dingen verslaafd zijn zoals aan roken, drinken, koffie, facebook, internet, slaappillen, sporten, suiker, maar ook aan een slechte relatie of zoals ik aan spelletjes spelen.Waar ben jij verslaafd aan?
In Nederland zijn volgens de Jellinek kliniek circa 2,4 miljoen mensen verslaafd aan roken (dagelijkse gebruikers). Geschat wordt dat circa 477.000 mensen verslaafd zijn aan alcohol. In 2005 werd aan 1,9 miljoen nederlanders slaappillen voorgeschreven. Geschat wordt dat circa 600.000 mensen verslaafd zijn aan deze pillen. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Ook kost dit de samenleving miljoenen door ziekte, verminderde concentratie en tijd besteden aan iets anders dan werk.

 

Wat is verslaving?
Verslaving is een toestand, waarin een persoon fysiek of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is (wikipedia.nl). Je bent dus ergens afhankelijk van en je bent de controle kwijt. Dit controleverlies betekent dat je meer gebruikt of meer tijd besteedt dan dat je je had voorgenomen. Dit gaat ten koste van je concentratie, je gezondheid en andere meer belangrijke activiteiten. Een verslaving is altijd een vlucht uit de realiteit.

 

Waarom ben je verslaafd?
Verslaafd gedrag levert op korte termijn een voordeel op. Je voelt je even goed en even ontspannen. Als ik aan het candy crushen ben, ben ik eigenlijk mijn eigen stiltes aan het opvullen. Ergens verslaafd aan zijn is vaak het opvullen van de stilte in jezelf om niet te hoeven voelen. Dit is vaak een onbewust patroon. Maar zelfs als ik het me wel bewust ben, ( in mijn geval weet ik waarom ik aan het candy crashen ben), is het lastig om dit te veranderen. Maar helaas. wat gevoeld wil worden, wordt niet gevoeld. Dit gevoel druk ik (onbewust) weg.
Ik praat dat goed  door mezelf te vertellen, dat dit even ontspanning is voor mij. Dit is een stemmetje in mijn hoofd die dit gedrag goed praat. Ook ruil ik de ene verslaving in voor een andere. Jaren was mijn “ontspanning” televisie kijken. Ik keek veel tv. Dit deed ik ook met de overtuiging dat ik even niks wilde doen. Ik kijk bijna geen tv meer, maar nu speel ik candy crush.

 

Als ik niet verslaafd was dan ….

Als ik niet meer spelletjes zou spelen zou ik elke dag minstens een uur ergens anders aan kunnen besteden. Mediteren, een spelletje doen met de kinderen, eindelijk de fotoboeken maken, en vast nog veel meer. Ik zou in elk geval zinvollere dingen kunnen doen en mijn tijd veel beter besteden. Als jij je niet meer bezig houdt met je verslaving, wat zou jij in deze tijd dan doen? Wat zou je met het geld doen wat je overhoudt? Hoe zou dat voelen

Waarom is stoppen toch zo moeilijk?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom stoppen zo moeilijk is:
 • onbewust gedrag. Je bent je niet bewust, dat je eigenlijk verslaafd bent. Of je wilt het niet onder ogen zien.
 • je krijgt of bent bang voor ontwenningsverschijnselen
 • het is een gewoonte en veranderingen zijn lastig. Je gedachten praten het goed.
 • het verslaafde gedrag geeft een tijdelijk goed gevoel
 • als je geen stoppoging doet, kan die ook niet mislukken

Hoe kun je stoppen?

Hier vijf stappen om je te helpen bij het stoppen van verslaafd gedrag:
1. Word bewust waar je verslaafd aan bent en erken dit. Het is zoals het is. Veroordeel jezelf niet om je verslaafde gedrag.
2. Maak voor jezelf inzichtelijk hoeveel tijd en/of geld je verslaving kost. Houd een lijstje of een dagboekje bij hoeveel tijd en/of geld je verslaafde gedrag je kost? Dit zorgt ervoor,dat je inzicht krijgt in de grootte van je verslaving. En natuurlijk wel eerlijk invullen! Hierdoor zorg je ervoor dat de verslaving zoveel pijn gaat doen dat je er wel mee moet en wilt stoppen.
3. Probeer er achter te komen, waarom je verslaafd bent. Welk patroon of overtuiging zit er achter het verslaafde gedrag?
4. Beslis dat je gaat stoppen. Als je wilt stoppen moet je eerst zelf beslissen, dat je wilt stoppen.
5. Bedenk wat je met de tijd of het geld zou gaan doen als je stopt met je verslaving. Als je begint met je verslaafde gedrag, vraag jezelf dan af wat je nu ook zou kunnen gaan doen? Zorg voor een goed alternatief. Dus zorg dat het je wat oplevert als je geen verslavings-gedrag vertoont of middelen neemt. Maak elke keer weer een afweging. Maak jezelf bewust, dat je verslaafd gedrag vertoont. Aangezien het vaak een gewoonte is, ben je je niet bewust dat het verslaafd gedrag is.


Stoppen is succesvol, wanneer je je bewust bent, dat je verslaafd bent, je inzicht hebt in waarom je verslaafd bent en als de voordelen van het verslaafde gedrag (of stof) niet meer opwegen tegen de nadelen. Vooral stap 3 is een lastige. Hulp hierbij nodig? Wanneer je hulp nodig hebt bij het stoppen met je verslaving, neem dan contact met mij op!


Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn candy crush- verslaving. Maar ik ben ook benieuwd waar jij verslaafd aan bent. Laat een reactie achter op mijn site of op Facebook.

One comment on “Waar ben jij verslaafd aan?

 1. Bianka H. on said:

  Nu 3 weken terug van zomervakantie en ik merk dat ik sindsdien bij een energie dip naar suikers grijp.
  Oud gedrag.
  Deze challenge is een mooie gelegenheid om dit direct aan te pakken, te onderzoeken en te
  Stoppen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

8.640 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>