Ben jij trouw aan jezelf?

Svetlana NovikovaBen jij trouw aan jezelf?

 

Afgelopen twee weken dook voor mij steeds weer de hond op. Vorige week zat ik in het bos en stond er ineens een grote herder voor mijn neus. Ik schrok van de hond en de hond van mij. Vandaag trek ik op internet een kaartje en je raadt het al ik trok de hond. Weer een mooi voorbeeld van synchroniciteit. Na de ontmoeting met de hond, ging ik meteen na wat de hond mij te zeggen heeft. Figuurlijk natuurlijk, want ik kan een hoop maar niet met honden praten. De hond staat voor trouw. Dit zette mij aan het denken. Want wanneer ben ik eigenlijk trouw aan mezelf?
 
Moe
Marjolein kwam in mijn praktijk en voelde zich moe en dus ook niet lekker in haar vel. Ze zei dat ze zich helemaal uitgeput voelde als ze uit haar werk kwam. Ze had bloed laten prikken omdat ze zich altijd zo moe voelde. Haar bloedwaarden waren echter normaal. Daar lag het dus niet aan. Toen ik vroeg of ze gelukkig was met haar werk, vertelde ze dat ze wel leuk werk had en dat ze ook leuke collega’s had. Ze vertelde wel over haar werk, maar ik hoorde geen enthousiasme. Algauw bleek dat ze wel leuk werk had, maar dat ze niet meer geïnspireerd raakte door haar werk. Het enthousiasme, waarmee ze het werk was begonnen, was er af.

Toen Marjolein begon met haar werk, paste dit werk helemaal bij haar. Marjolein had zich echter verder ontwikkeld, maar haar werkzaamheden waren niet met haar mee ontwikkeld. Door hetzelfde werk te blijven doen, was ze niet meer trouw aan zichzelf. Haar gevoel had al eens aangegeven dat ze misschien wat anders moest zoeken, maar ze had een vaste baan en leuke collega’s, enz.. Allemaal hele goede argumenten. Maar haar hart zei wat anders. Door niet goed naar haar gevoel te luisteren, was ze niet meer trouw aan zichzelf. Als je je altijd aanpast en niet meer naar je eigen gevoel luistert, kun je heel moe worden. Het kan je uitputten of je kunt zelfs een burn out krijgen. Of zoal ze het zelf zei:
Het licht is misschien nog wel aan, maar er is niemand meer thuis. 
 
Je hart volgen
Samen met Marjolein zochten we uit waar haar passie ligt. Wat is het wat ze werkelijk wil? Wat zegt haar hart? Ze heeft haar eigen kracht gevonden. Ze heeft haar baan opgezegd en is weer vol enthousiasme begonnen aan een andere baan. De moeheid is voorbij en het leven straalt weer van geluk. Als je je passie volgt, voel je energie. Als je over je passie vertelt gaan je ogen stralen en voel je je gelukkig. Je wordt gelukkig door trouw te zijn aan jezelf en je hart te volgen. Door trouw te zijn aan jezelf voel je je ook zelfverzekerder. 
 
Dit geldt niet alleen voor je werk, maar ook voor je relatie en je vrije tijd. Ook in een relatie moet je trouw zijn aan jezelf. Je voegt je niet alleen naar de wensen van de ander. Uiteraard houd je wel rekening met elkaar, maar je moet jezelf niet vergeten of jezelf anders voordoen dan je bent. Als je trouw blijft aan jezelf geef je daarmee het signaal aan de ander dat jullie allebei even belangrijk zijn. Een  relatie  tussen twee mensen is goed, wanneer die allebei zichzelf kunnen zijn, in de nabijheid van de ander. Meestal besef je niet eens dat je meer handelt vanuit verwachtingen vanuit je omgeving dan vanuit jezelf. 
 
Wanneer ben jij trouw aan jezelf? 

Tips om trouw te blijven aan jezelf
Maar hoe blijf je trouw aan jezelf? Hier een aantal tips om trouw te blijven aan jezelf. 
  1. Belangrijk bij het trouw zijn aan jezelf is het luisteren naar je intuïtie, je gevoel. Wat voelt voor mij goed en wat niet. Luister goed naar je lichaam en neem je signalen van je lichaam serieus.
  2. Neem voldoende tijd voor activiteiten die jij echt leuk vindt. Waar word jij blij van? Misschien is het voor jou handig om een (vaste) avond of een middag in te plannen om iets voor jezelf te doen. Of geef je op voor bijvoorbeeld een meditatiecursus. Een vaste avond even aandacht voor jezelf.
  3. Doe jezelf niet anders voor dan dat je bent, bijvoorbeeld om er bij te horen. Respecteer jezelf om wie je bent. Je mag er zijn zoals je bent, met jouw talenten.
  4. Bedenk elke dag iets, waar je deze dag dankbaar voor bent. Wat heb je vandaag gedaan waar je trots op bent? Hierdoor sta je even stil bij de dag en bij de kleine dingen in het leven. Door hier even bij stil  te staan, creëer je stilte in jezelf om te voelen en te luisteren naar je gevoel. Als je het prettig vindt, kun je dit ook opschrijven.
  5. Ontwikkel jezelf. Door jezelf te ontwikkelen en steeds weer een laagje wat niet bij je hoort af te doen, zoals het pellen van een ui, kom je steeds dichter bij je kern. Een van de manieren waarop we uitgedaagd worden om te leren, is door te kijken naar je omgeving. Wat wordt er door onze omgeving gespiegeld wat we nog mogen leren? In de dagelijkse praktijk zijn dit vaak aan de dingen waar we tegen aan lopen. Waar mag je je bewust van worden en dus van leren?
 Door trouw te zijn aan jezelf voel je je innerlijke kracht groeien, je leeft meer vanuit je kern en staat sterker in het leven. Door trouw te zijn aan jezelf word je gelukkig. Oefen met het trouw zijn aan jezelf. Het gaat (soms) met kleine stapjes, en al die stapjes samen zorgen er voor, dat je op weg gaat naar wat jij werkelijk wilt met je leven. 
 
Wil jij leren om je hart te volgen en vanuit je kracht te leven? Vind je het lastig om trouw te zijn aan jezelf? Wil je onderzoeken waar jou passie ligt? Wil je leren hoe jij nog beter trouw kunt zijn aan jezelf? Maak een afspraak voor een 1 op 1 coaching- sessie. Bel of mail me voor een afspraak (tel. 06-31770961 of minram@mirjamdegier.nl). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

8.731 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>