Meer controle over je leven? Begin met opruimen!

cleaning-268134_960_720Op 15 juni was het de dag van de schoonmaker. Tijd dus om het huis schoon te maken en op te ruimen. Ik start met het opruimen van mijn huis, maar ik ruim ook in mijzelf op. Ik heb namelijk een oude overtuiging opgeruimd. Deze overtuiging hield mij tegen om mijzelf verder te ontwikkelen. Een opgeruimd huis betekend ook een opgeruimd innerlijk. Want zo binnen, zo buiten. Wat voelt dat opgeruimd en goed.

Zo binnen, zo buiten

Alles wat je buiten jezelf waarneemt, is een afspiegeling van wat er zich binnen in jezelf afspeelt. Ik kijk in mijn huis om mij heen. Het is wel aardig schoon, maar er liggen op verschillende plekken stapeltjes met boeken, speelgoed, rekeningen, tijdschriften, een bijna dood plantje (eigenlijk zien al mijn planten in de vensterbank er zielig uit), enz.

Volgens de feng shui-theorie kan door rommel in je huis, ook de energie niet goed door je huis stromen. Rommel, veel spullen en stof in je huis maken je moe en je bent minder in staat helder te denken en te handelen.

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de mate waarin rommel invloed heeft op verschillende aspecten van je leven. Uit onderzoek blijkt dat de proefpersonen in een nettere omgeving genereuzer zijn, gezondere keuzes maken en zich beter kunnen focussen. Hoe schoner en opgeruimder je huis, hoe meer controle je hebt over de rest van je leven en je gedrag.

Kijk eens rond in jouw huis. Hoe opgeruimd is het?

Opgeruimd staat netjes

Een schoon en opgeruimd huis geeft een goed gevoel. Alles is weer lekker fris en het geeft je ook een gevoel van vrijheid en nieuwe energie. Het schept ruimte voor nieuwe impulsen en uitdagingen. Ik heb bijvoorbeeld al mijn kamerplanten weggegooid en een paar frisse nieuwe potten en planten gekocht. Elke keer als ik de kamer in loop, komt er weer een glimlach op mijn gezicht, omdat ik geniet van het mooie uitzicht op mijn nieuwe planten. Ook geniet ik enorm van een opgeruimd huis.

Bij veel rommel heeft de rommel de controle en niet jij. Dus, als jij meer controle over je leven wilt, ga dan meteen aan de slag met opruimen! Hier nog vijf redenen om op te ruimen:

1. Vind je spullen terug

In een opgeruimd huis kun je alles terug vinden. Leg alles op een vaste plaats. Als je dit vertaalt naar je binnenste, kun je beter naar je hart luisteren als er minder ruis (rommel) is.

2. Van opruimen krijg je energie

Stap van het idee af, dat het opruimen van je spullen een verschrikkelijke klus is, maar realiseer je dat je met ieder boek, speelgoed, tijdschrift, kledingstuk, plant of wat je ook wegdoet, ruimte schept voor nieuwe energie en nieuwe kansen. Een opgeruimd huis geeft je meer energie.

Ook bent je geen (negatieve) energie meer kwijt aan je ergeren aan rommel of het vooruitzicht dat je nog moet opruimen.

3. Stofzuig je fit

Schoonmaken levert de nodige fysieke beweging op: stofzuigen, dweilen, de trap op en neer met spullen. En door beweging komt endorfine vrij in je lichaam, wat een fijn gevoel geeft of zelfs pijnstillend kan werken. Als je een uurtje opruimt, hoef je ook niet meer naar de sportschool. Als je een half uur stofzuigt, verbrand je ongeveer 100-120 calorieën, met een half uur hardlopen ongeveer 350-450 calorieën.

4. Opruimen is een mindfullness oefening

Je kunt het schoonmaken zelf ook als mindfullness oefening doen. Als je heel bewust in het moment met het schoonmaken aan de slag gaat, kan het een vorm van meditatie worden, waardoor je na afloop ook nog eens een heerlijk relaxed gevoel hebt. Maar je kunt natuurlijk ook het tegenovergestelde doen en lekker de muziek hard aanzetten.

5. Houd het makkelijker schoon en netjes

Vuil trekt vuil aan. Maar andersom geldt dit ook. Als je het netjes hebt in je huis, wil je het graag zo lang mogelijk schoon en netjes houden. Je bent sneller geneigd in een net huis, je spullen direct op te ruimen. Je voelt je ook fijner in een opgeruimd lichaam. Ik voel de energie weer meer stromen in mijn lichaam, nu ik een oude overtuiging heb opgeruimd.

Zet de eerste stap

Iedere reis begint met een eerste stap. Dus als je het niet kan overzien, begin dan eerst met één la. Meestal werkt dit wel aanstekelijk. Ook werkt het als je elke dag een klein beetje opruimt. Dit is beter dan dat je alles laat liggen tot bijvoorbeeld het weekend.

Succes met opruimen! En geniet van je opgeruimde huis en van je opgeruimde zelf.

Vind je het lastig om ook binnen in jezelf op te ruimen? Ik help je graag om samen te kijken welke overtuigingen en patronen in jou opgeruimd kunnen worden. Neem contact met mij op voor een afspraak.