4 tips om te zien wat er is

bewust kijken, zie wat er isIk ga regelmatig ’s ochtends wandelen. Vanmorgen loop ik het bos in en zet ik mijn bril even af om hem schoon te maken. Ik besluit om te kijken wat er gebeurt als ik de hele wandeling loop zonder bril. Want wat ervaar je als je niet scherp kan kijken? En kijk jij scherp?

In het dagelijks leven zijn we vaak zo druk, dat je vaak geen tijd hebt om om je heen te kijken. Dit is een beetje hetzelfde als door het bos wandelen zonder bril. Dan zie je ook niet alles wat er om je heen is. Want kijk jij om je heen?

 

Haast

Ik loop in het bos zonder bril. Ik heb een bril voor veraf. Zo kan ik wel het pad zien, maar wat er op het pad ligt zijn vlekken voor mij. In het begin is het even wennen, want ik zie alles wazig. Maar na een tijdje ben ik er al aan gewend. Ook ga ik niet meer horen of ruiken, wat ik eigenlijk verwacht had. Dit gebeurt in het dagelijkse leven natuurlijk ook. Je bent je niet bewust dat je niet alles om je heen scherp en helder ziet. Maar omdat dit zo gewoon is, zie je dit niet meer. In alle haast ren je vaak aan mooie dingen voorbij. En dat is erg jammer.

Soms kun je de haast ook merken aan je taalgebruik. Want hoe vaak zeg je niet: ik ga nog snel even … Waarom snel? Het is veel prettiger als je de dingen die je doet met aandacht doet. Dan heb je ook oog voor de mooie dingen om je heen.

Tips om bewust te kijken

Lees hier vier tips hoe je weer helder kan kijken en kan zien wat er om je heen gebeurt. Zie al het moois om je heen weer.

  1. Vertraag je tempo. Als je langzamer loopt, fietst of rijdt, heb je meer tijd om om je heen te kijken en te genieten van dingen die je daarvoor niet zag of die je niet opvielen. En je bent maar een paar seconden later op je plek van bestemming. Dus doe een stapje langzamer.
  2. Wees in het moment. Denk niet aan wat gisteren niet goed ging of aan wat je straks nog allemaal moet doen, maar wees in het nu. Wat zie je nu?
  3. Kijk bewust. Kijk om je heen wat er zich afspeelt. Als je bewust om je heen gaat kijken, zie je misschien dingen, waar je elke dag langs komt en die je nog nooit opgemerkt heb. Als je het lastig vindt om te kijken zonder gedachten, kun je jezelf ook een opdracht geven. Bijvoorbeeld, kijk naar wat iemand voor zijn raam heeft staan, of kijk naar de verkeersborden onderweg, welke kleuren hebben de auto’s die je voorbij rijdt, kijk welke dingen mensen in hun tuin zetten of let eens goed op de kleding van voorbijgangers. Kijk naar de details.
  4. Kijk zonder er een oordeel over te hebben. Als je iets ziet heb je er vaak gelijk een mening over. Dit vind ik mooi, dit lelijk, de auto voor mij rijdt veel te langzaam. Onderzoek welke oordelen jij hebt, als je naar iets kijkt. Je ziet vaak iets, wat je wilt zien en niet wat er daadwerkelijk is.

Wat zie jij?

Zonder bril in het bos zie ik allemaal kleine witte vlekjes op het pad. Ik word toch best nieuwsgierig naar deze witte vlekjes. Aan het eind van de wandeling zet ik mijn bril op en zie ik weer scherp. Ik zie nu de prachtige witte kleine blaadjes van de meidoorn of sleedoorn. Het lijkt wel confetti op het pad. Prachtig (toch ook weer een oordeel). Hier geniet ik van. Wel wordt ik door deze brilloze wandeling weer bewust dat ik meer mag vertragen om al het moois om mij heen te zien.

En jij? Kijk zie jij wat er is of ren jij langs alle mooie dingen? Ik ben heel benieuwd wat jij ziet als jij de tijd neemt en bewust kijkt naar wat er om je heen gebeurt en wat er om je heen is. Laat mij weten wat jij ziet.

Op 22 juni wandel ik mindful door het bos? Bewust kijken waar en hoe je loopt in het bos van Oudemirdum (Friesland). Loop je mee? Klik hier voor meer informatie.