Ben jij tevreden en gelukkig?

geluk-tevredenMijn motto is: geluk voor iedereen! Tijdens een interview vraagt de interviewer of tevreden niet goed genoeg is. Een vraag die mij (dagen) aan het denken zet. Is geluk dan de overtreffende trap van tevreden? Wat is het verschil tussen geluk en tevreden? Ben ik liever gelukkig of tevreden? En waar word jij gelukkig van? En ben jij tevreden? Lees verder voor tips om meer tevreden en gelukkig te worden.

Wat is tevreden en geluk?

Om het verschil te achterhalen duik ik als eerste in de definities op wikipedia en het woordenboek.
Tevredenheid is een gemoedstoestand waarbij het individu niet meer verlangt dan er reeds aanwezig is.
Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emotiesaanwezig zijn, zoals vreugde , vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. In het boeddhisme wordt hier aan toegevoegd dat er geen lijden aanwezig is en dat je vrede hebt met hoe het leven zich in het hier en nu presenteert. Het woordenboek zegt: geluk is het lot, een gunstige loop van omstandigheden, gunstig toeval of een aangenaam gevoel. En tevreden is voldaan, niet meer begerende.

Het verschil

Bij tevreden wordt in Wikipedia ook het verschil uitgelegd tussen tevredenheid en geluk. In mijn eigen woorden is dit het verschil: Geluk refereert aan een bijzondere situatie of aan een bijzondere gemoedstoestand (zoals blij en vrolijk). Bij tevreden ben je niet afhankelijk van gunstige omstandigheden of positieve emoties, maar bestaat door de houding die je inneemt tegenover de werkelijkheid. Je ervaart de situatie zoals die is.

Tips voor meer tevredenheid en geluk

Je kunt meer tevreden worden door positiever te kijken naar jezelf en de omstandigheden. In mijn gratis weggever, die je ontvangt als je je aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, staan natuurlijk ook al een paar tips om gelukkiger te worden. Maar hier nog een paar tips voor meer tevredenheid en geluk.
tip 1. Maak een lijst van alles waar je dankbaar voor bent.
tip 2. Vertraag en neem de tijd. Als je vertraagt, heb je meer tijd om stil te staan bij de mooie momenten in je leven. Dan kun je zien dat veel dingen in je leven wel goed zijn. Soms moet je gewoon even stilstaan om dat te kunnen zien.
tip 3. Zoek elke dag iets (kleins) om even bewust bij stil te staan en te genieten.
tip 4. Vergelijk jezelf en je omstandigheden niet met een ander. Wees tevreden met alles wat je (wel) hebt en wie je bent. Op Facebook bijvoorbeeld staan meestal alleen de positieve verhalen. Het verdriet lees je er zelden.
tip 5. Bekijk geen reclame(folders) meer. Als je niet tevreden bent, kom je snel in de verleiding en geef je veel geld uit in de hoop je omstandigheden iets mooier te maken. Op de reclame hoor en lees je dat je alleen gelukkig kan zijn als je dit ene product hebt. Laat je niet verleiden. En bedenk bij alle aankopen: heb ik dit echt nodig? Het kopen van spullen geeft alleen een korte kick/ kortdurend gevoel van geluk.

Tevredenheid voor iedereen!

Als transpersoonlijke coach heb ik geleerd dat je het leven neemt zoals die is, ongeacht de omstandigheden. En dat je jezelf kan ontwikkelen of bewust worden door te leren van de omstandigheden. En soms zijn de omstandigheden prettig en soms minder prettig. Maar belangrijk is hoe je er mee omgaat. Als ik dit leg naast de definities van tevreden en geluk, is mijn streven niet Geluk voor iedereen, maar Tevredenheid voor iedereen. Ongeacht de omstandigheden tevreden en gelukkig zijn!

Geluk overtreffende trap van tevreden?

Geluk is dus niet de overtreffende trap van tevreden. Ik ben liever gelukkig ongeacht de omstandigheden, tevreden dus.
Wil je ook meer tevredenheid en geluk ervaren? Kom langs en dan kijken we welke negatieve patronen en gedachten jouw tevredenheid in de weg staan. Bel en maak een afspraak voor meer tevredenheid in jouw leven.

Ben jij tevreden? En ben jij gelukkig?

mirjam de gier geluk voor iedereen