Lief zijn voor jezelf

houden van jezelfIk heb moeite om in beweging te komen. Om te beginnen met in de tuin werken, om te beginnen een blog te schrijven, om te beginnen met sporten. En als ik dan eenmaal begin, vind ik het heerlijk en ben ik niet meer te stoppen. En terwijl ik dit nu opschrijf, hoor ik een stemmetje in mijn hoofd die mijzelf hierom veroordeelt. Allemaal gedachten zoals: Waarom doe je nou niet, … nu heb ik weer niet, … waarom heb je dit niet gedaan. Dan ben ik dus niet lief voor mezelf.

Misschien herken je dat wel, dat je heel kritisch kan zijn op jezelf. Of misschien stel je wel hele hoge eisen aan jezelf of ben je niet snel tevreden over jezelf. Je veroordeelt jezelf erg, omdat je in jouw ogen iets doms hebt gedaan, jezelf niet mooi genoeg vindt. En dan kun je jezelf wel voor de  kop slaan.

Maar wat je ook doet, je denkt dan dat je het nog beter had kunnen doen of nog beter dit had kunnen zeggen of kunnen doen. Je vindt jezelf nooit goed genoeg. Herkenbaar? Lees dan verder hoe je liever kan zijn voor jezelf.

Gevolgen van niet lief zijn voor jezelf
Een negatieve gedachte over jezelf kun je geloven, maar je kunt er ook voor kiezen om deze gedachte niet te geloven. Dan haal je je schouders op en ga je weer verder. Maar ik merk de negatieve gedachten over mijzelf niet altijd op. Maar er zijn wel gevolgen, die ik dan wel merk.

Voor mij is het bijten op mijn nagels, letterlijk in mijzelf bijten, een teken dat ik weer kritisch ben naar mijzelf. Of je kunt lastig in slaap vallen, omdat je blijft malen of piekeren over iets wat gebeurd is of wat je had kunnen doen of zeggen. Of je praat of denkt jezelf de put in met je negatieve gedachten.

Lief zijn voor jezelf, niet zo makkelijk als het klinkt
Als je lief bent voor jezelf, dan voel je je gelukkig, energieker, minder gestresst, zelfverzekerd en krachtig. Als je lief bent voor jezelf, dan ben je ook in staat lief te zijn voor anderen. Door te leren lief te zijn voor jezelf kun je ook je relaties verbeteren en verdiepen.

Maar het klinkt zo makkelijk, lief zijn voor jezelf. In de praktijk is het een stuk lastiger. Hier zes adviezen die je kunnen helpen om liever voor jezelf te zijn.

1. Herken dat je kritisch bent naar jezelf
Als eerste is het belangrijk om de negatieve gedachten over jezelf te herkennen. Een stukje bewustwording dus.

2. Accepteer dat je niet perfect bent
Besef dat niemand perfect is. Waarom verwacht je dat van jezelf dan wel? Eigenlijk ben je al perfect zoals je bent. Stel ook realistische eisen aan jezelf. Wat zou je een een vriend(in) adviseren die ook deze gedachte heeft? Zeg dat ook tegen jezelf. Want vaak ben je veel kritischer naar jezelf, dan naar anderen.

3. Wees bereid om te leren van je fouten
Iedereen maakt fouten. En je hebt ook wat aan fouten maken, als je ook bereid bent om ervan te leren. Sta jezelf toe om fouten te maken. We hebben fouten zelfs nodig om te leren. Persoonlijke groei en fouten maken, kunnen namelijk niet zonder elkaar. Want wie een fout erkent bewijst dat hij vandaag iets verstandiger is geworden dan hij gisteren was.

Ik kwam op internet deze citaat tegen, die ik wel heel mooi vind: “Tegenwoordig probeer ik zo snel als mogelijk zo veel mogelijk fouten te maken. Ik merk dat ik hierdoor veel sneller leer dan ik ooit van te voren voor mogelijk had gehouden.”

4. Vergeef jezelf
Vergeef jezelf om wat je over jezelf denkt of wat je hebt gezegd of gedaan. Vergeef jezelf, want jezelf vergeven is lief zijn voor jezelf.

5. Geef jezelf een compliment
Je mag trots zijn op wie je bent en waar je op dit moment staat. Je bent precies goed zoals je bent. Geef jezelf daarom eens, of nog beter elke dag, een compliment. Als je nog een stap verder wilt gaan, houd dan van jezelf.

Om jezelf een compliment te geven kijk je naar de positieve dingen. Wat ging er vandaag allemaal wel goed? Wat vind je wel mooi aan jezelf. Welke actie heb je vandaag wel uitgevoerd? En wees daar trots op. En wees blij met jezelf, want uiteindelijk ben jij de belangrijkste persoon in jouw leven.

6. Oefen in lief zijn voor jezelf
Oefening baart kunst. Probeer elke keer weer minder kritisch te zijn naar jezelf. En denk nu niet dat je vanaf nu altijd lief naar jezelf bent. En merk je dat je niet lief voor jezelf bent, bedenk dan dat dit weer een oefening is. Nu kun je oefenen om weer lief te zijn voor jezelf. En praat ook met positieve bewoordingen tegen jezelf. Positieve affirmaties helpen hierbij.

Positieve affirmaties zijn:
• ik laat mijn gevoelens toe
• ik mag anderen om hulp vragen
• ik ben precies goed zoals ik ben.
• vandaag heb ik mijn best weer gedaan
• mijn lichaam is prachtig
• ik ben sterk
• ik ben dankbaar
• ik ben waardevol
• ik mag er zijn zoals ik ben, met alles van mij

En hoe kan ik beter eindigen dan met deze laatste woorden.

Hulp nodig bij lief zijn voor jezelf?
Vind je het lastig om lief te zijn voor jezelf en wil jij jezelf persoonlijk ontwikkelen met behulp van mij? Ontdek welke negatieve gedachten jij hebt over jezelf. Ik help je graag om samen te kijken naar jouw overtuigingen en patronen.

Ik help je het geluk te vinden in jezelf. Zodat jij liever kan zijn voor jezelf en je gelukkig(er) voelt. Neem contact met mij op voor een afspraak.