Positief kijken naar omstandigheden

rainTwee mensen die heel anders aankijken tegen dezelfde omstandigheden. Ik ben met mijn vriendin een leuk dagje weg. Op de terugweg rijden we zo de file in. Er is een groot ongeluk gebeurd, de snelweg is afgesloten. Na een half uur zijn we 500 meter opgeschoten. Mijn vriendin wordt onrustig, ze bedenkt allemaal dingen die ze nu niet kan doen, omdat we later thuis komen dan gedacht. Met haar gedachten is ze overal, maar niet in het hier en nu. Ik blijf relaxed en ik accepteer de omstandigheden, de file. Ik kijk naar wat er wel is: we zitten droog, we hebben zo nog even langer de tijd om met elkaar te kletsen, ik hoef de kinderen niet op bed te brengen, ook een keer lekker.

Lees verder voor de vijf tips waarom ik wel relaxed kan blijven, ondanks de omstandigheden.

Ik ben niet gelukkig, want …

Je kunt wel 10 redenen bedenken waarom je niet gelukkig ben. Je hebt niet de perfecte baan, de perfecte partner, het perfecte huis, een goede gezondheid, je staat in de file, je hebt irritante collega’s. Je kunt pas gelukkig zijn als je dat ene doel hebt gehaald. En als je dat doel gehaald hebt, dan heb je geen tijd om daar van te genieten, omdat je jezelf alweer een ander doel hebt gesteld. Ik zal gelukkig zijn als… de file bijvoorbeeld opgelost is.

Je laat dan jouw geluk afhangen van de omstandigheden waar jij je in bevindt. Je kijkt dan vanuit het perspectief van jouw persoonlijkheid, je ego. Je persoonlijkheid hecht aan prettige situaties. Het nadeel is, dat de omstandigheden dan bepalen hoe jij je voelt.

Medelijden met jezelf

Als je denkt dat je alleen gelukkig kan worden als de omstandigheden goed zijn, zit je in een negatieve spiraal. Dan praat je jezelf onnodig de put in. Dan ben je niet meer aanwezig in het nu. Je krijgt dan medelijden met jezelf en wordt dan slachtoffer van de situatie.

Als je oplossingen van je problemen buiten jezelf blijft zoeken, is het tijd om te veranderen. De omstandigheden kun je vaak niet veranderen, maar hoe je met de omstandigheden omgaat wel. De oplossing ligt bij jou. Neem het heft in eigen hand, want alles voor geluk is altijd aanwezig in jezelf. Ook in mij? Ja ook in jou.

Altijd geluk in je
Als alles tegen zit, hoe kun je dan toch gelukkig zijn? Hier vijf tips om met een andere blik te kijken naar omstandigheden:

tip 1. Kijk positief. Vaak is het makkelijk te zien wat er niet is, maar wat is er WEL op dit moment? Kijk ook zonder oordeel naar wat er is. Als er bijvoorbeeld file is, vind dan niks van de file. De omstandigheden zijn nu zo dat er een heleboel auto’s stil staan tussen jou en je eindbestemming. Bedenk ook dat de omstandigheden waar je je in bevind, in het voorbeeld van de file, dat de andere auto’s niet weggaan door jouw negatieve gedachten. En de tijd lijkt ook een stuk sneller te gaan, als je het leuk hebt.

tip 2. Accepteer de omstandigheden. Dit betekent niet dat de omstandigheden leuk hoeven te zijn. Maar NU zijn er deze omstandigheden. En volgens de tanspersoonlijke leer zijn de omstandigheden in je leven zo dat op je pad uitdagingen komen om jou bewust te maken, je te laten ontwikkelen. De omstandigheden zijn vaak ergens goed voor. Vaak weet je niet direct wat, want het antwoord komt niet altijd meteen.

tip 3. Ga mediteren. Stel je een rustige plek voor waar je veilig bent en waar je gelukkig bent. Voel dit heerlijke moment. Dit is een plek waar je altijd naar terug kunt keren. Ook als je bijvoorbeeld op je werk zit. Doe je ogen even dicht en voel de gelukkige plek in je hart. Het geluk zit namelijk altijd in je.

tip 4. Maak je ziel blij. Doe dingen waar je hart en ziel blij van worden. Dit geeft je leven zin op ieder moment en bij elke omstandigheid. Ook als het moeilijk is.

tip 5. Oefening baart kunst. Accepteer dat positief zijn je niet altijd lukt. Ook ik heb een dag dat alles tegen lijkt te zitten en dat ik mijzelf in de put praat. Maar ik vertrouw erop dat ook dat ergens goed voor is en dat deze bui ook wel weer over gaat. Of zoals mijn moeder altijd zei: “Achter de wolken schijnt de zon”.

Ik kan je helpen om gelukkiger te zijn met jezelf, waardoor de omstandigheden steeds minder van invloed zijn op jouw geluk. Leer relaxed te blijven onder alle omstandigheden. Neem contact op met mij.

Leuke voorbeelden van anders kijken naar omstandigheden lees je op www.omdenken.nl. Je wordt ook gelukkiger door het lezen van positief nieuws. Dit kun je lezen op happynews.nl.