Gewoon doen, waarom je dat niet moet doen

gewoon doenDoe maar gewoon

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” Dit is een zin waar ik mee ben opgegroeid. Voor sommige situaties is dit handig, bijvoorbeeld om je aan te passen aan sociale waarden en normen. Op school word je al gauw gepest als je anders bent. Van “doe maar gewoon” heb ik geleerd om me in te leven in een ander. Dit heeft mij tot een sociaal iemand gemaakt. Ik pas mij makkelijk aan in nieuwe omstandigheden en maak makkelijk contact.
Maar “doe maar gewoon” betekent voor mij ook: val maar niet op, doe net als iedereen anders, steek je hoofd niet boven het maaiveld uit en pas jezelf aan. Dit levert me nu vaak een innerlijke strijd op. Enerzijds wil ik niet anders zijn en niet opvallen, anderzijds ben ik uniek en bijzonder. Want er is er op deze hele wereld met 7,4 miljard mensen niet één persoon gelijk aan mij. Waarom moet ik dan gewoon doen?

Ook als zelfstandig ondernemer, wil ik opvallen, uniek zijn en bijzonder. Maar dit kan ik alleen doen als ik mezelf laat zien, in de spotlight durf te staan, mijn boodschap bijvoorbeeld verkondigen via een nieuwsbrief. Ofwel niet gewoon doen.

In hoeverre pas jij je aan en ben jij niet jezelf?

Ongelukkig van: Doe maar gewoon!

Ik zie de strijd van mijn zoon. Hij heeft talent om te leren, maar in de klas wil hij niet opvallen, maar hetzelfde zijn als alle andere kinderen in de klas. Hierdoor verveelt hij zich en vindt hij school saai. Dit maakt hem ongelukkig. Op het voetbalveld zie ik mijn zoon wel gelukkig. Hier kan hij “gewoon” voetballen in een team van hetzelfde niveau. Hier hoeft hij zich niet aan te passen en kan hij zichzelf zijn. Hier zie ik hem stralen en gelukkig zijn.

Jarenlang deed ik mijn werk zonder echte passie. Ik vond het wel leuk, had een leuke baan, maar was niet echt gelukkig. Onbewust had ik de veilige weg bewandeld en hebt nooit echt mijn talenten benut. Onbewust paste ik mij aan. Toen ik ontdekte dat mijn passie is om andere mensen gelukkig te maken, heb ik in 2014 mijn baan opgezegd en ben ik mijn hart gaan volgen en heb ik mijn eigen praktijk opgezet om anderen gelukkig te maken. Ik leer steeds meer om niet meer gewoon te doen en mijn hart te volgen. Daar word ik gelukkig van!

Als je niet je talent benut, verlies je je passie, bevlogenheid, je hart en ziel. Dit kost veel energie en maakt je niet gelukkig. Je wordt gelukkig van jezelf te zijn en niet gewoon te doen. Helaas leren veel mensen om zich al heel jong aan te passen en vooral je talent niet te laten zien. Hieronder zes tips om te stoppen met gewoon te zijn.

Accepteer dat je niet gewoon bent

Iedereen is uniek. Er is er op de hele wereld niet één persoon gelijk aan jou. Wees trots op wie je bent. Het zou wel heel saai zijn als iedereen hetzelfde is, bijvoorbeeld als iedereen topvrouw bij een groot bedrijf zou willen zijn. Aangezien je niet alles goed kunt, heb je de ander ook nodig. En heeft de ander ook jou nodig.

Accepteer dat ook jij uniek en bijzonder bent.

Ontdek jouw talent

Iedereen heeft een talent. Misschien weet je al prima waar jouw talenten liggen. Maar misschien heb jij je altijd aangepast aan wat er van jou verwacht werd. Misschien doe je  wel onbewust dingen, omdat je niet wilt opvallen. Zoek uit wat je leuk vindt, wat je energie geeft en wat jouw talent is.

Oefening
Bedenk drie dingen die je vandaag gedaan hebt waar je echt blij van wordt, waar jij van gaat stralen.

Het ontdekken van je eigen talent en hiervoor gaan staan is spannend. Want wat nou als anderen vinden dat je er niet zo goed in bent? Of als je zelf merkt dat je er niet perfect in bent? Het is waar dat je kwetsbaar bent als je gaat staan voor je talent. Het is pijnlijk om afgewezen te worden, zeker bij datgene waar je passie ligt. Dus:

Wees moedig

Jezelf zijn en kiezen voor je passie vergt meestal ook moed. Durf uniek te zijn. Het voelt veilig om te blijven waar je bent en niet volop je talent te benutten. Maar het leven wordt een stuk interessanter als je de moed hebt om anders te durven zijn.

Wees trots op je kwaliteiten

Veel mensen zijn nogal bescheiden over de dingen waar ze goed in zijn. Daar praten we niet over! Je hebt deze kwaliteiten nou eenmaal. Wees er dan ook trots op. Doe wat je leuk vindt, wat je energie geeft en waar je gelukkig van wordt.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Jij bent niet de ander. Ook heb jij andere kwaliteiten dan de ander. Kijk naar wat jouw talent is. Als je jezelf met anderen vergelijkt, heb je kans dat je dingen gaat doen die passen bij de ander, maar niet bij jou. Op mijn website staat dan ook: Het diepste geheim van gelukkig zijn, is het goed hebben met jezelf.
Als je gelukkig bent met jezelf, maakt het niet meer uit wat een ander heeft of kan.

Ondanks dat het moed vergt, is het leven boven het maaiveld vaak zoveel leuker en uitdagender. Dus:

Wees je unieke zelf en wees daar trots op!

Dus zeg nooit meer tegen jezelf, je kind of iemand anders: doe maar gewoon.