Een recept om weer lekker in je vel te komen

Waar liefde woontNiet lekker in je vel
Soms heb je van die dagen dat alles tegen lijkt te zitten. Je zit niet lekker in je vel en je humeur is naar een dieptepunt gezakt. Ofwel het is donker in jou. Er zijn genoeg aanleidingen, waardoor je uit balans kan raken: je bent ongesteld, alles lijkt tegen te zitten, het regent, iemand heeft een opmerking gemaakt tegen jou. Ook ben je sneller uit balans als je moe of gestrest bent.

En als je uit balans bent, heb je meestal nergens zin in en komt er weinig uit je handen. Hierdoor ben je niet effectief op je werk en de dag lijkt ook lang te duren. Elke extra prikkel kan leiden tot een snauw, een boze reactie, een woede uitbarsting of zelfs ruzie. Als je uit balans bent, is dit niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor jouw omgeving.

Het zonnetje in huis
Wat zou het dan heerlijk zijn, dat je op een knop kon drukken en je voelt je weer lekker in je vel. Ofwel je staat weer volop in het licht, je kan weer overal van genieten en je lach verschijnt weer op je gezicht. Ook hoeft niemand meer op zijn tenen om jou heen te sluipen.

Helaas heb ik een dergelijke knop nog niet gevonden bij mezelf. Wel heb ik een recept met ingrediënten, waardoor je weer sneller een goed humeur hebt. Het zijn verschillende ingrediënten, die je naar de omstandigheden moet aanpassen. Welk ingrediënt of een combinatie van ingrediënten je nodig hebt om weer goed in je vel te komen, is soms ook een beetje afhankelijk van de aanleiding waardoor je uit balans bent geraakt.

Het recept van donker naar het licht
De ingrediënten om van donker naar het licht te komen, ofwel hoe je van je rot voelen weer terecht kan komen in je weer lekker in je vel voelen, zien er als volgt uit:

• Kom in beweging. Ga sporten, hardlopen, wandelen, fietsen of in de tuin werken. Door bewegen wordt endorfine aangemaakt. Deze stof werkt als pijnstiller en is medeverantwoordelijk voor het ontstaan van een gevoel van geluk.
• Neem tijd voor jezelf. Luister goed naar wat jouw lichaam nodig heeft. Heeft jouw lichaam behoefte aan warmte, beweging of juist slaap? Wanneer ju nu niet direct tijd voor jezelf kan vrijmaken, omdat je bijvoorbeeld de hele dag moet werken, kun je wel alvast tijd voor jezelf inplannen en je daarop nu verheugen.
• Creëer iets. Ga tekenen, schilderen, beeldhouwen, bak een cake, koop en stuk klei en ga lekker kleien. Het voelt heerlijk als je zelf iets creëert en je creativiteit daarin  kwijt kan.
• Luister naar muziek. Klassieke muziek leent zich hier goed voor. Zorg wel dat je niet iets treurigs opzet, anders beland je misschien nog meer in de put. Misschien vind je het juist heerlijk om de muziek keihard aan te zetten en mee te zingen. Of zet een muziekje op waar je goede herinneringen bij hebt.
• Zoek contact. zoek iemand waar je even je hart kan luchten. Bel je vriendin, je moeder, je buurvrouw. Gedeelde smart is halve smart. De ander kan je vaak even opbeuren. Ook word je even afgeleid van je eigen humeur.
• Accepteer dat je gevoel nu is zoals die is. Soms kan het ook erg goed werken om juist even aandacht te geven aan het nare gevoel dat je nu hebt.
• Zoek de stilte op. Adem diep in en uit en concentreer je op je ademhaling. Wees bewust van jezelf.
• Zoek de natuur op. Dit kan in het park bij je kantoor, in je tuin, het bos, bij het water.
• En de allermooiste vind ik: verbind je met schoonheid, waarheid en liefde. Schoonheid, waarheid en liefde is altijd om je heen. Als je niet lekker in je vel zit, ben je even de verbinding hier mee kwijt. Probeer je aandacht te richten op iets positiefs en zie het weer. Ik raak steeds vaker ontroerd door schoonheid, vaak kleine dingen zoals de regenboog, een mooie lucht, de lach van je kind, een bloemetje.

Wees gelukkig
Weet dat geluk in jezelf zit en niet in de omstandigheden (lees ook mijn artikel “altijd geluk in je”). En heb het goed met jezelf, erken jezelf, vergeef jezelf, wees dankbaar. Want het diepste geheim van gelukkig zijn, is het goed hebben met jezelf.

Zit je niet lekker in je vel en kan je wel een professioneel steuntje in de rug gebruiken of loop je steeds weer tegen hetzelfde probleem aan en wil je hier nu definitief mee afrekenen? Dan heb je grote kans dat dit een oud patroon is, wat net zo lang terug komt, totdat je het oplost. Maak dan een afspraak voor een consult, dan ondersteun ik je bij het oplossen.

Wat zijn jouw favoriete ingrediënten?
Het bovenstaande is mijn eigen recept om weer in het licht te komen. Om er jouw recept van te maken, moet je je eigen favoriete ingrediënten nog toevoegen. Ik ben erg benieuwd wat jouw favoriete ingrediënten zijn voor dit recept. Deel jouw ingrediënten in een reactie hieronder om ook anderen te helpen en te inspireren.

Herkomst recept
Tijdens een workshop “Cantadora, bewaarster van oude verhalen” die ik volgde bij Phoenix opleidingen, kregen we de opdracht om een recept te maken hoe je van het donker weer in het licht kon komen. De workshop is een vrouwengroep waar je stil staat bij jezelf, je wensen en verlangens. Een soort workshop “thuiskomen bij jezelf”. Deze workshop is een echte aanrader. Ik heb hem zelfs twee keer gevolgd.

Meer informatie over deze workshop vind je hier. Wil je deze workshop misschien wel volgen, maar van mij horen of het misschien iets is voor jou? Neem dan contact met mij op via mail of telefoon.

One comment on “Een recept om weer lekker in je vel te komen

  1. Bianka H. on said:

    ♡ wandelen in het bos
    ♡ schrijven
    ♡ meditatie
    ♡ qi gong