Luister je wel?

luisteren boedhaVoor de derde keer vraag ik iets aan mijn zoon. Het lijkt wel of hij mij niet hoort. Ik denk: “waarom luistert hij nou niet?” Ik voel de woede in mij opkomen. Waarom wordt er nou niet naar mij geluisterd. Ik neem even afstand van de situatie en ik realiseer: “waarom zouden de kinderen naar mij luisteren als ik niet eens naar mezelf luister”. Als aan de grond genageld blijf ik staan. Mijn zoon spiegelt dus mijn eigen gedrag. Ik luister dus eigenlijk niet naar mezelf. Waarom luister ik niet naar mezelf? Waarom doe ik dat niet? En hoe luister ik naar mijzelf?

Wat zou het heerlijk zijn wanneer alles wat ik zeg echt gehoord wordt. En nog veel beter, dat er gedaan wordt wat ik vraag? Wat zou mijn huis dan netjes zijn en dan zijn we overal precies op tijd. Dan hoef ik nooit meer boos te worden. Maar als ik goed naar mezelf luister, doe ik ook dingen die goed zijn voor mij en die bij mij passen. Door goed naar mezelf te luisteren, kan ik de juiste beslissingen nemen. Dan doe ik de dingen met liefde en leef ik in vrede met mijzelf en dus met mijn omgeving.

Luister jij naar jezelf?
Waarschijnlijk herken je dit wel. Niemand wil  naar je luisteren. Misschien heb jij ook kinderen, die niet naar jou luisteren, of heb je een collega die niet naar jou luistert, of je baas of misschien luistert je partner niet naar jou. Je voelt je niet gehoord. In plaats van  naar de ander te kijken, kun je ook eens bij jezelf te rade gaan. De ander kun je niet veranderen. Jezelf wel. Ook kun jij veranderen hoe jij met de ander omgaat of hoe je naar jezelf en naar de ander luistert. Maar voordat de ander naar jou kan luisteren, zul je ook naar jezelf moeten kunnen luisteren. Maar luister jij wel goed naar jezelf? Kun jij jezelf horen?

Luisteren naar jezelf. Hoe doe je dat?
Hier vier tips om (meer) naar jezelf te luisteren.

  1. Om goed naar jezelf te luisteren, zoek je de stilte op. Met veel lawaai en afleiding om je heen, kun je je moeilijk concentreren op jezelf. De stilte kun je opzoeken in het bos, in stilte in je bed liggen of bijvoorbeeld tijdens een meditatie. Dan word je je misschien gewaar, dat je jezelf kan horen. Dan kun je luisteren naar je intuïtie.
  2. Sta eens stil bij wat je doet. Kijk eens met een afstandje naar jezelf en naar de situatie. Probeer dit te doen zonder oordeel. Kijk of je alleen de feiten kunt zien, zonder emotie. Wat zijn de resultaten van de acties die je doet? Luister ik wel naar de ander? Leer om eens stil te staan en te luisteren naar jezelf of je intuïtie.
  3. Analyseer je gedachten en emoties. Waarom word ik boos? Waarom ben ik bezorgd? Wat voel ik? Waarom? Wordt er iets uit het verleden (oude patronen) in mij getriggerd? Welke overtuiging zit achter mijn actie?
  4. Bedenk dat het luisteren naar jezelf een leerproces is. Durf fouten te maken. Van je fouten leer je het meeste. En niemand is perfect.

Ik voelde woede omdat er niet naar mij geluisterd werd. Ik nam even afstand van de situatie. Ik ging op zoek in mijzelf waarom ik zo boos werd? Ik voelde mij niet gehoord. Mijn intuïtie vertelde mij, dat ik ook niet naar mezelf luister. Wanneer ik naar mijzelf luister, kan ik naar mijn omgeving luisteren en staat mijn omgeving, in mijn voorbeeld mijn kinderen, ook meer open om naar mij te luisteren. Als ik naar mezelf luister, geef ik het goede voorbeeld om naar MIJ te luisteren. Ik zal in de toekomst nog wel weer mij niet gehoord voelen. Maar nu zal ik eerder denken:” Luister ik wel naar mezelf?”. Dan kan ik beter luisteren en dan kan de ander ook naar mij luisteren. Elke keer, dat ik merk dat de kinderen niet naar mij luisteren, is weer een oefening in luisteren naar mezelf.

Maar dit geldt ook voor jouw collega, je baas of je partner. Als jij kunt luisteren naar jezelf, kun jij naar een ander luisteren en kunnen anderen ook naar jou luisteren. Ik ben heel benieuwd wat er gebeurt in jouw omgeving als jij naar jezelf gaat luisteren. Laat het me weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

8.585 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>