bijgeloof-150x150Vrijdag de dertiende

Morgen is het vrijdag de dertiende. Vrijdag de dertiende wordt door veel mensen als een ongeluksdag beschouwd. In Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse wordt  dinsdag de dertiende als ongeluksdag gezien. In Italië is vrijdag de zeventiende juist weer de ongeluksdag. Nummer 13 is met name in Amerika en Europa een ongeluksgetal. Maar waarom zien veel mensen vrijdag de dertiende als een ongeluksdag? In dit artikel een aantal mogelijke verklaringen.

Vrijdag als ongeluksdag

De dag vrijdag is vernoemd naar de Noordse godin Freya, godin van vruchtbaarheid en seksualiteit. Vrijdag was de enige dag die aan een godin was gewijd en was verbonden met liefde en vruchtbaarheid. Het was een geluksdag, vooral om in het huwelijk te treden.

De eerste kalenders waren gebaseerd op de schijngestalten van de Maan. Men leefde dus niet volgens het systeem met 12 maanden maar dat met 13 manen. Het heilige getal 13 was verbonden met vrouwelijke (maan)aspecten. Onze huidige kalender is in 45 v. Chr. ingevoerd door Julius Caesar en in 1582 door paus Gregorius hersteld en opgedrongen aan het westen en in alle christelijke landen doorgevoerd. Centraal staat de rondgang van de Aarde om de Zon. De verbinding met andere natuurlijke cycli is verloren gegaan met deze kalender. De 13 manen werden naar de achtergrond verdreven en het getal 13 werd bewust als ongeluksgetal bestempeld. Waarschijnlijk werd door de Kerk ook vrijdag als ongeluksdag bestempeld –  een dag gewijd aan vrouwelijkheid, liefde, vruchtbaarheid, zelfs seksualiteit, dat kon niet!

Een andere verklaring voor vrijdag de dertiende als ongeluksdag is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd. Ook werden er in de tijd van de Romeinen de doodvonnissen voltrokken op vrijdag. Ook in Engeland werden doodvonnissen op vrijdag voltrokken.

Dertien als ongeluksgetal

Dat ‘dertien’ een negatieve klank had in de christelijke wereld is mogelijk terug te brengen tot het laatste avondmaal van Christus, waar dertien personen aanzaten. Twaalf apostelen en Jezus als dertiende.

In het Nieuwe Testament wordt het getal 12  gezien als perfectie. 12+1 zou dus meer dan perfect moeten zijn, dat bestaat niet, dus moet het wel een ongeluksgetal zijn.

Tenslotte is het ook nog mogelijk dat ons bijgeloof afkomstig is uit Scandinavische landen. Hier zouden dertien heksen elke vrijdagnacht in het gezelschap van zwarte katten feest hebben gevierd en de nodige onheilen hebben gebracht. Bij de samenkomst van de twaalf heksen zou de duivel als dertiende lid aanwezig zijn. Het getal dertien heet dan ook wel het duivelsdozijn.

En dan is er de verklaring die de oorsprong heeft op 13 oktober 1307. In Frankrijk werden namelijk alle tempeliers opgepakt en zonder een echte aanklacht berecht. Dit was het begin van het einde van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de tempeliers.

13 in tarot en numerologie

In de tarot is de kaart 13 “De Dood”. De Dood betekent in de tarot afscheid of het einde van iets. Het staat voor verandering en wedergeboorte of het einde van een moeizame periode. Dit kan gepaard gaan met pijnlijke ervaringen maar het kan ook heel bevrijdend zijn. De Dood staat altijd voor het natuurlijk einde en geeft daarmee aan dat het tijd is om iets los te laten. De kaart maakt de weg vrij voor het nieuwe dat gaat komen. De Dood staat voor transformatie en verandering. Dit kan ook te maken hebben met het loslaten van overtuigingen en oude patronen.

De dertien in de numerologie staat, net als in de tarot, voor verandering en transformatie. Het scheppen van iets waardevols in de wereld. Een eind maken aan dingen die je niet meer dienen. Het loslaten van oude patronen en overtuigingen om plaats te maken voor nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Dertien staat voor het ontmoeten van nieuwe mensen en nieuwe omstandigheden. Een vernieuwing die ruimte maakt voor groei.

Zin of onzin?

Volgens mij is er dus geen reden om aan te nemen dat vrijdag de dertiende ongeluk brengt. Het is naar mijn mening bijgeloof. Maar misschien neem jij het zekere voor het onzekere en blijf jij morgen lekker veilig in je bed liggen. Vrijdag de 13e zin of onzin? Wat vind jij? Geef hieronder jou mening.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

8.849 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>