Tips voor irritante collega’s

fokke-sukke-gezond-klimaat.gif “Ik word helemaal gek van mijn irritante collega. Zodra hij er aan komt, gaan bij mij de haren al recht overeind staan. Deze collega irriteert mij enorm en ik raak hier enorm gefrustreerd van.” Dit vertelt Joke mij als ze in mijn praktijk komt. Joke vertelt me ook dat ze niet snel ruzie maakt en bijna met iedereen goed overweg kan, behalve met deze collega. Maar ze moet veel met deze collega samenwerken en wil niet zo gefrustreerd meer van hem raken.

Dit herken je vast wel, dat je met alle collega’s goed overweg kan, maar dat er eentje is die in je irritatiehoek zit. Of in de bewoording van de kernkwadranten in je allergie zone. (lees hier meer over kernkwadranten of hier).

Iedereen geïrriteerd op de werkvloer

De psychologe Roos Vonk heeft onderzoek gedaan naar ergernissen op de werkvloer. Hieraan hebben 2000 mensen meegewerkt. Hieruit blijkt dat slechts 2% van de respondenten aangeeft zich niet of nauwelijks te ergeren aan anderen. Ofwel 98 % van de ondervraagden ergeren zich wel eens aan collega’s. En het bijzondere is dat we over onszelf een stuk positiever zijn. We kunnen ons niet voorstellen dat collega’s zich ergeren aan onszelf.

Wat zou het fijn werken zijn als er alleen maar collega’s zijn waar je goed mee overweg kan. Dan was dat rapport al lang klaar geweest of ze begrijpen je meteen op de andere afdeling en ook je funcioneringsgesprek is niet meer een stroef gesprek, waar je al met klamme handen naar toe gaat. Ook kom je dan niet meer af en toe zwaar gefrustreerd thuis van je werk. Wat zou dat heerlijk zijn, geen irritante collega’s op de werkvloer.

Verandering begint bij jezelf

Joke is dan ook heel verbaasd als ik vraag: “Maar wat doe jij? Hoe reageer jij?”. Het lag toch zeker niet aan haar. Die collega doet irritant, zij niet. Maar toch vraag ik haar de komende tijd eens bewust te onderzoeken hoe zij reageert op deze collega. Een aantal weken later komt ze terug in mijn praktijk. Ze analyseerde veel gesprekken met deze collega en keek ook goed naar wat haar reactie was en wat ze voelde. “Mijn haren staan al overeind als mijn collega eraan komt, ik zie mezelf geïrriteerd reageren en ook kortaf.” vertelt Joke. We doen een oefening om de energiebanden tussen haar en haar collega te onderzoeken. Dit blijkt heel verrassend en het werkt gelijk bevrijdend voor Joke.

Een aantal maanden later komt Joke weer in mijn praktijk. Ze vertelt: “Ik reageer al heel anders op mijn collega. Het lukte nog niet altijd, maar ik vind de omgang met mijn collega al een stuk prettiger.” Door haar eigen gedrag te veranderen, verandert haar relatie met haar collega en kan ze een stuk prettiger samenwerken.

De ander kun je niet veranderen, jezelf veranderen kan wel. Hier een aantal tips voor die ene collega waar je gek van wordt.

Eerste hulp bij irritante collega’s

  1. Onderzoek wat jouw mening is over deze collega. Wat zijn zijn kwaliteiten? Welk gedrag ergert je? Waarom zou deze collega zo reageren? Wat heeft/ kan deze collega wat jij misschien ook wel zou willen/ kunnen?
  2. Ga na wat jouw reactie is. Reageer jij misschien ook altijd geïrriteerd, wat deze collega ook vraagt? Loop je net een stap minder hard voor deze collega? Laat je zijn vraag of mail net wat langer liggen dan bij andere collega’s? Negeer je deze collega zo veel mogelijk of misschien wel onbewust?
  3. Leg het verleden naast je. Kijk naar naar deze collega alsof hij helemaal nieuw is. Probeer zonder oordelen echt te luisteren naar deze collega.
  4. Reageer eens anders en niet volgens je ingesleten patroon. Experimenteer met een andere aanpak. Misschien moet je wat beter je grenzen aangeven, een keer nee zeggen, of eens echt luisteren, niet gelijk in zijn/haar haren vliegen, of  eens niet meteen je mening geven. Waardeer de collega om een eigenschap die jij niet hebt.
Je kunt het meeste over jezelf leren van mensen die je tegenkomt en jou irriteren. Dat jij je ergert zegt meer over jou dan over de ander. Leer jezelf kennen en onderzoek waarom je geïrriteerd bent. Heb jij ook een lastige collega? Laat me weten hoe jij hiermee omgaat? Of kom langs om de energiebanden met deze persoon te verbeteren. Dit geeft direct ontspanning in de relatie.

 

Speciale aanbieding

Ik zou graag meer mensen gelukkiger maken door het verbeteren van de energiebanden met iemand die jij lastig vindt. Daarom heb ik een aanbieding. Heb jij een persoon waar je de band mee wilt versterken of verbeteren? Een collega, je kind, je ouders, je partner? Maak voor 12 februari een afspraak voor het verbeteren van energiebanden en krijg €20 euro korting. Betaal slechts €35,- in plaats van €55,-. Bel gelijk voor een afspraak (tel.06-31770961).

 

Wil je eerst wat vragen stellen voor je een afspraak wilt? Prima! Neem contact op met mij en ik kijk samen met jou wat ik per telefoon of e-mail al voor je kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

8.640 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>