Afmaken waar je aan begint

afmaken uitstelgedragOp de kast ligt een onafgemaakt schilderij, de afwas staat voor de helft in de afwasmachine en de rest staat nog op het aanrecht, er staat een emmer met een sopje klaar om de vloer te dweilen, er zit nog geen vuilniszak in de prullenbak, enz. Ik ben er allemaal aan begonnen, maar het afmaken is een probleem.

Herken je dat? Volgens mij heeft iedereen hier wel eens last van. Je begint ergens met veel enthousiasme aan, maar je maakt het niet af. Je begint liever aan iets nieuws dan een taak afmaken waar je aan begonnen bent. Zo ligt er een stapel onafgemaakte taken op je bureau. Ook kost het niet afmaken van taken veel energie. Dit komt omdat je onbewust aan de onafgemaakte taken blijft denken, totdat je ze hebt afgerond of geschrapt. En dit is energie die dus ongemerkt “weglekt”.

Excuses verzinnen

Als ik een aantal onafgemaakte taken zie liggen, verzinnen mijn gedachten allemaal excuses waarom ik de taken niet kan doen: “Ach, ik ben nou eenmaal chaotisch” en “Ik ben ook niet een afmaker”. Snel afgeleid, uitstel gedrag vertonen, taken vergeten, je verliezen in details, slecht kunnen plannen, chaotisch zijn, …. En je kunt ze vast zelf ook wel invullen.

Je taak afmaken is een keuze 

Al lopend in het bos komt mijn onafgemaakte tekening boven in mijn gedachten. Waarom maak ik deze tekening niet af? En het antwoord hierop is, dat afmaken een keuze is. Ik kan nu op dit moment een nieuwe keuze maken, namelijk de keuze dat ik de tekening af maak.
Het afmaken van alle losse eindjes geeft rust en weer energie om weer aan nieuwe dingen te beginnen. En het afmaken van een taak geeft ook veel voldoening. Maar hoe doe je dat nu in de praktijk? Hier een aantal tips.

Tips voor het afmaken van je taken

  1. Schrijf alle taken op. Hierdoor hoeft je onbewuste hier niet meer aan te denken en het geeft structuur.
  2. Schrap taken die niet meer belangrijk zijn.
  3. Geef de taken een prioriteit. Met welke taak begin je, en welke daarna? Eventueel kun je nog aangeven wanneer je  welke taak doet, een planning maken dus. Of plan een dag(deel) in om deze taken af te maken. Wat ook kan helpen, is om bovenaan een paar kleine taken te zetten. Deze zijn snel klaar en kun je lekker beginnen met strepen.
  4. Besluit nu dat je deze taken gaat afmaken. Een taak afmaken is een keuze. Begin boven aan je lijst. Actie!
  5. Laat je niet afleiden. Focus jezelf op deze ene taak. Leg je telefoon weg, daar mag je weer op kijken als de taak af is. Ben ervan  bewust wanneer je je laat afleiden en wanneer je gedachten excuses verzinnen.
  6. Beloon jezelf als je een taak afgemaakt heb. Geniet van het heerlijke gevoel dat je deze taak af hebt.

Ik heb gekozen om mijn schilderij, die al drie weken op de kast ligt, af te maken. En dit is het resultaat:

vuurtoren2

 

Wat maak jij af?

Ik ben heel benieuwd welke taken jij nu gaat afmaken. Laat hieronder een reactie achter of stuur mij een mailtje.
Vind je het lastig om er achter te komen wat jou blokkeert bij het afmaken van taken? Ik help je graag om samen te kijken welke overtuigingen en patronen er bij jou spelen bij het afmaken van taken. Neem contact met mij op voor een afspraak.