Jetlag door zomertijd

qm1fhzokl9nv47u9202d92o45-zomertijdWat kun je doen om een zomertijd jetlag te voorkomen? Aanstaande zondag 29 maart gaat de zomertijd weer in. Dan wordt in circa 70 landen de klok een uur vooruit gezet. Wat voor gevolgen heeft het verzetten van je klok op je lichaam?

Biologische klok

Het menselijk lichaam heeft een eigen dagritme, je biologische klok, dat ongeveer 24,5 uur bestrijkt. Deze biologische klok wordt steeds bijgesteld. Dit gebeurt voornamelijk via daglicht. Je biologische klok stuurt onder andere je organen, je immuunsystemen en je slaap aan. Je biologische klok vertraagt ’s nachts bijvoorbeeld je ademhaling en je hartslag. Ook krijg je ’s nachts geen honger door je biologische klok. Door de invoering van de zomertijd wordt je biologische klok verstoord. Hierdoor slaap je vaak minder en slechter, waardoor je overdag meer vermoeid bent, stress ervaart en je concentratie minder is. Ook kun je je somber voelen. Dit kan dus aanvoelen als een jetlag.

Uit onderzoek blijkt dat vooral avondmensen aanpassingsproblemen hebben als de zomertijd wordt ingesteld. Ook kinderen en zelfs dieren leven minder naar de tijd die de klok aangeeft en hebben daardoor ook meer aanpassingsproblemen. In de week na het verschuiven van de klok naar de zomertijd blijkt dat er 5% meer hartinfarcten plaatsvinden. Ook blijkt dat er meer ongelukken op de weg gebeuren.

Voorkom een zomertijd jetlag

Maar wat kun je nou doen aan een soepelere overgang naar de zomertijd? Hier zes tips om uitgeslapen de zomertijd binnen te treden:

  1. Bereid je voor. Ga deze hele week elke dag iets eerder naar bed. Dan ben je zondag gewend om een uur eerder (voor je biologische klok) te gaan slapen.
  2. Sta vroeg op. Als je zondag lang uitslaapt ben je ’s avonds niet moe en ga je later op bed. Als je gewend bent om tot 9 uur uit te slapen, zet dan nu de wekker om 9 uur (nieuwe tijd).
  3. Beweeg in het daglicht. Stel je zoveel mogelijk bloot aan het daglicht. Sta dus zondagmorgen vroeg op en maak een wandeling of ga sporten. Zit of werk bijvoorbeeld ’s middags in de tuin.
  4. Ontbijt op tijd. Ontbijt direct als je opstaat. Je spijsvertering op gang brengen maakt je wakker. Je geeft de biologische klok daarmee een signaal: de dag is begonnen.
  5. ’s Avonds minder licht. Doe ’s avonds de gordijnen dicht om het daglicht buiten te houden. Dim de lichten. Ook helpt het als je een uur voor het slapen gaan niet meer op een beeldscherm kijkt, omdat dit voor je biologische klok hetzelfde signaal geeft als daglicht. Een goed boek lezen is een goed alternatief bij zacht lamplicht. Hier kun je ook al deze week mee starten.
  6. Ga op tijd naar bed. Ga op je normale bedtijd naar bed. Als je normaal om 23.00 uur gaat slapen, geeft je biologische klok nu pas om 24.00 uur aan dat je moe bent. Wacht dus niet tot je moe wordt. Ga op bed als de klok 23.00 uur aangeeft, niet alleen op zondag, maar de hele week. Kun je niet slapen? Ga in elk geval in je slaapkamer in het donker liggen, luister eventueel naar rustige muziek of een slaapmeditatie (een fijne begeleide diepte ontspanning van Dick de Ruiter is: https://www.youtube.com/watch?v=fN2Zx9Ht2lM of een bodyscan mindfullness meditatie: https://www.youtube.com/watch?v=RpHrpFy37l8).

Bach Bloesem bij zomertijd jetlag

Ik hoop dat je met deze tips geen zomertijd jetlag krijgt. Maar mocht jij (of je kinderen) toch problemen hebben met de invoering van de zomertijd dan kunnen Bach bloesems je hierbij helpen. Er zijn Bach bloesem druppels om je te ondersteunen om je aan te passen aan de zomertijd. Ook zijn er Bach bloesems voor een betere nachtrust. Hulp nodig om zonder zomertijd-jetlag de zomer in te gaan en lekker te slapen? Neem contact op met mij en maak een afspraak voor een Bach bloesem consult.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

8.585 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>