Vier redenen om te wandelen

Wandelen, elke keer weer andersIMG_0555

Wandelen in de natuur is elke keer weer anders. Vaak loop ik hetzelfde rondje en elke keer is het weer anders: je komt andere mensen tegen; de kleuren verschillen elke keer weer; ik zie iets, wat ik nog nooit hebt gezien; onverwacht word ik opgeschrikt door een dier (lees in dit blog hierover meer). Ook loop ik hetzelfde rondje wel eens de andere kant op. Met een andere perspectief lijkt het dan een heel ander bos. Vaak loop ik alleen, maar ik vind het ook heerlijk om samen met iemand te wandelen.

Misschien herken jij ook wel dat je een ander gesprek hebt thuis bij de koffie dan als je samen met elkaar wandelt. Ook zijn de gesprekken in de bedrijfskantine anders dat tijdens een wandeling in de lunchpauze. Door het wandelen al of niet in de natuur word je uitgenodigd om dichter bij je gevoel te komen en makkelijker te spreken. Ook praat het makkelijker als je niet elkaar steeds aankijkt.

Wat gebeurt er met jou als je wandelt (in de natuur)?

Vier redenen om te wandelen in de natuur

Wandelen is gezond, het verlaagt je bloeddruk en cholesterolgehalte, het is goed voor je conditie en het vermindert stress. Dit is mooi meegenomen, maar voor mij niet het belangrijkste om het bos in te gaan. Hier vier redenen voor mij om de natuur in te gaan.

1. Je hoofd leeg maken

Als mijn hoofd overloopt en ik stress ervaar, ga ik wandelen in het bos. Bij de eerste paar stappen in het bos is mijn hoofd vaak nog vol. Maar door bewust te kijken, mij te focussen op het lopen en wat ik in dit moment zie, raakt mijn hoofd bij elke stap verder leeg. Hierdoor wordt mijn hoofd leeg. Hoe vaker ik in het bos loop, hoe sneller mijn hoofd leeg wordt. Het is dus ook een kwestie van oefenen.

2. Wandelen als meditatie

Ik mediteer graag, maar ik heb niet altijd zin om stil te zitten. Dan ga ik wandelen. Mijn hoofd wordt leeg en ik ben helemaal in het moment. Alleen wandelen kan ook heel confronterend zijn. Je hebt alle tijd om over dingen na te denken. Je kunt je eenzaam voelen en wat doe je als je verdwaalt? Als je het lastig vindt om je hoofd leeg te maken tijdens de wandeling, kun je de volgende oefening doen. Loop een rustig, bijna langzaam tempo. Concentreer je op je ademhaling. Tel je je ademhaling: in één, uit één, in twee, uit twee enz. En laat gedachten die opkomen er gewoon zijn. Registreer de gedachte en begin weer opnieuw met tellen.

3. Antwoorden vinden in de natuur

Bij natuurcoaching gebruik ik de natuur als metafoor. Door de natuur in te gaan en te kijken wat je tegenkomt, kun je een antwoord krijgen op je vraag. Wat zie je, wat en wie kom je tegen en wat zegt jou dat? (zie ook mijn blog over de hond die ik tegenkwam in het bos). Ook kun je al lopende alle gedachten en gevoelens met betrekking tot de vraag op een rijtje krijgen. Als ik geen onderwerp weet voor bijvoorbeeld een blog, komt dit onderwerp vaak vanzelf als ik in het bos wandel. Soms komt het al als ik op weg ben naar het bos. Ik en ook cliënten vinden vaak antwoorden al wandelend in het bos.

4. Wandelen geeft energie

In het bos voel ik mijn energie stromen. Soms laat ik mijn energie nog meer stromen door qi gong oefeningen in het bos te doen. Na een wandeling kun je weer vol energie en vaak met nieuwe inspiratie weer aan het werk. Door te bewegen komt ook endorfine vrij. Dit zorgt voor een gelukzalig gevoel. Wandelen is ook heel goed te zijn als je je depressief voelt.

Wandel je met mij mee?

Door mijn hoofd leeg te maken en door de endorfine in mijn lijf, maakt wandelen mij gelukkig. Wil je ook gelukkig(er) worden door te wandelen? Wandel met mij mee op 19 april, 11 mei, 24 mei en/of 8 juni. Dan organiseer ik een “tijd voor jezelf” wandeling. Elke wandeling heeft een eigen thema. Je kunt één keer meelopen, maar natuurlijk ook alle keren. Ontdek wat de natuur jou brengt. Zet de data vast in je agenda. Meer informatie lees je hier. Je kunt je hier aanmelden:

Ik geef mij op en loop mee!

* verplicht



Ik loop mee op:

Schermafbeelding 2016-03-18 om 12.54.46